Sníh na několika místech ochromil dopravu

Sníh na několika místech v Česku zcela ochromil dopravu. V zemi je uzavřeno na 30 silnic, nejvíc v Libereckém, Ústeckém a Karlovarském kraji. Problémy hlásí i železnice. Ráno bylo mimo provoz devět regionálních tratí. Kvůli přívalům sněhu vyhlásily Frýdlant a Albrechtice u Frýdlantu na Liberecku kalamitní stav.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomalu jedoucí kolona aut směrem do Prahy na silnici I/2 v Mukařově se potýkala s uježděnou vrstvou sněhu

Pomalu jedoucí kolona aut směrem do Prahy na silnici I/2 v Mukařově se potýkala s uježděnou vrstvou sněhu | Foto: Jan Rosenauer

Na našem území v noci vyrtrvale sněžilo. Na některých tratích proto nejezdí vlaky. Zaváté jsou úseky Turnov - Liberec, Řasnice - Jindřichovice pod Smrkem, Kolín - Ledečko, Cheb - Luby, Moravský Karlov - Štíty a Plaňany - Kouřim. Náhradní autobusová doprava není zavedená, problémy jsou totiž i na silnicích.

Ve Frýdlantu vyhlášen kalamitní stav

V Libereckém kraji mají silničáři v terénu veškerou dostupnou techniku. Krizovou situaci už ale přestávají zvládat. Jak hlásil reportér Martin Kadlec, od včerejška napadlo v Libereckém kraji i přes 40 cm sněhu. Dopravu na mnoha místech komplikují uvízlé kamiony a drobné nehody. Na silnicích je ledovka krytá silnou vrstvou sněhu. Silničáři, kteří zvládají udržet sjízdné hlavní tahy, v horských oblastech prosí řidiče, aby dnes nevyjížděli. Starosta Frýdlantu vyhlásil kvůli přívalům sněhu kalamitní stav. Ve měste napadlo 45 centimetrů sněhu, už ho není kam odhrnovat a musí se odvážet. Vyhlášení kalamity zvažují i starostové v dalších obcích Libereckého kraje.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kadlec: V Libereckém krají mají silničáři v terénu veškerou techniku

Přívaly nového sněhu zkomplikovaly dopravu i na Děčínsku. Řada řidičů osobních aut uvízla ve sněhových závějích. Na některých silnicích průjezdnost znemožňují i odstavená nákladní auta. Do svých cílových stanic se nedostali ani někteří řidiči autobusů.

Jen na Vysočině se od rána staly desítky nehod, po celém kraji stojí uvízlé kamiony v kopcích. Dálnice D1 je na 160. kilometru ve směru na Brno uzavřena. Silničáři zde odstraňují havarovaný kamion, jemuž se vysypal náklad.

Ve středních Čechách uvízlo na neupravených silnicích několik kamionů i osobních aut. Neprůjezdná byla tři hodiny i rychlostní silnice R 7 kousek za Prahou směrem na Slaný. Středočeští hasiči vyjížděli kvůli problémům se sněhem asi dvacetkrát.

V Krkonoších na některých místech připadlo přes 30 centimetrů nového sněhu. Silničářům se přesto daří udržet vozovky sjízdné. V terénu je veškerá technika. Fréza pracuje na rozšíření silnice z Temného dolu na Pomezní boudy. Podle tamních obyvatel je to první letošní velký příděl sněhu.

Příval sněhu ochromil taky Krušné hory, hlavně Chomutovsko. V okolí Vejprt jsou neprůjezdné prakticky všechny silnice. Situaci navíc komplikuje silný vítr, který láme stromy. Zavřený je i hlavní tah z Chomutova směrem na Horu sv. Šebestiána, který zablokovalo několik kamionů. V Karlovarském kraji jsou uzavřené úseky silnic Mnichov - Poutnov, Nové Hamry - Jelení a nad ránem uzavřeli policisté silnici Bochov - Toužim kvůli nehodě kamionu.

Horská služba v Krušných horách navíc řeší případ muže, který se už dva dny nehlásí příbuzným ze své horské chalupy. Protože k místu se nedostane ani sněžný skútr, vydal se za pohřešovaným mužem jeden ze záchranářů na lyžích. Horská služba varuje, aby se lidé v žádném případě nevydávali na hřebeny, protože terén je neprůchodný.

Podrobnou předpověď počasí a také neustále aktualizované dopravní informace naleznete na našich servisních stránkách.

Milan Kopp, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme