Zdravotnické odbory kvůli změně platů hrozí stávkou

České nemocnice možná ochromí protesty zdravotníků. Odborům se totiž nelíbí vládní plány na snižování platů státních zaměstnanců, a vyhlásily proto stávkovou pohotovost. Pokud se s vládou nedohodnou, chystají se zdravotní sestry a sociální pracovníci stávkovat 15. října.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice. Ilustrační foto.

Nemocnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Na této taktice se i přes vyhrocenou diskuzi jednoznačně shodli zástupci 120 základních organizací zdravotnických odborů. Podle nich by se platy ve zdravotnictví v žádném případě neměly snižovat, naopak by se měly ještě zvednout.

Pokud vláda na požadavky odborů nepřistoupí, chtějí zdravotníci z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ve volební den 15. října vyrazit do ulic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody stávkové pohotovosti vysvětlila v Ozvěnách dne Radiožurnálu místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková

“Dnes jsme si odsouhlasili na aktivu stávkovou pohotovost a demonstraci 21. září, kterou jsme avizovali před časem. Podle výsledku jednání budeme uvažovat o možnosti stávky. Je avizovaná možnost na 15. října,“ potvrdila Radiožurnálu místopředsedkyně svazu Ivana Břeňková.

Jak by mohla případná stávka zdravotníků vypadat, Břeňková upřesnit nechtěla. „Určitě by neochromila pacienty,“ zdůraznila.

Premiér Petr Nečas (ODS) řekl, že stížnosti odborářů chápe a o způsobu snížení mzdových nákladů je připraven jednat. Ze snižovaní platů prý ale vláda neustoupí.

“Mám pochopení pro každého, kdo je nespokojený s vývojem svého platu. Na druhou stranu máme koridor zúžený tím, že musí dojít k úsporám, musí být stabilizovány veřejné finance, musí dojít k desetiprocentní úspoře na celkovém objemu platů. O způsobu této úspory jsme připraveni dále jednat,“ vzkázal premiér.

Zdravotníci podporují hromadné výpovědi lékařů

Mezi zdravotníky přišel i předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel a přesvědčoval je, aby se přidali k hromadným výpovědím lékařů.

„Demonstrace, stávková pohotovost, eventuelně stávka, což je ve zdravotnictví virtuální pojem, nejsou činnosti, které povedou k zásadní změně stanoviska této vlády. Jediným rozumným řešením, jak získat splnění svých požadavků, je akt hromadné výpovědi,“ zdůraznil Engel.

Zástupci odborů, které reprezentují například zdravotní sestry a další nelékařské profese ve zdravotnictví a sociálních službách, tento postup podporují. O tom, jestli se k výpovědím připojí, ale budou ještě jednat.

Vlastní tabulka odborářům nestačí

Odboráři již dříve upozornili, že změny platových tarifů připravované ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09) by znamenaly drastický propad životní úrovně státních zaměstnanců.

Plány na protestní akce neodvrátil ani návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), aby zdravotníci měli zvláštní tarifní tabulku, která má snížení mezd řešit jinak než u ostatních státních zaměstnanců. Odborům vadí, že Hegerem dohodnutá výjimka se nebude vztahovat na zaměstnance sociální péče.

Odborům vadí, že Hegerem dohodnutá výjimka se nebude vztahovat na zaměstnance sociální péče. „Nemůžeme vyjednávat pouze za část zdravotnictví, ale chceme ponechat systém odměňování pro celé zdravotnictví a i pro sociální péči jako takovou,“ podotkla Břeňková.

Ministerstvo zdravotnictví dnes žádost Radiožurnálu o vyjádření k ohlášeným krokům odborů odmítlo.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme