Belgičan Rogge je v čele Mezinárodního olympijského výboru

Devětapadesátiletý Jacques Rogge se stal novým předsedou Mezinárodního olympijského výboru. Do funkce jej zvolilo padesát devět delegátů ze sto deseti na dnešním zasedání v Moskvě. Rogge bude ve funkci osm let, poté může být znovu zvolen na další čtyři roky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgický lékař a bývalý mistr světa v jachtinku Rogge je osmým předsedou MOV. Nejvýznamnější post v mezinárodním sportu opustil Španěl Juan Antonio Samaranch, který byl do čela MOV zvolen právě v Moskvě před 21 lety. Dalšími kandidáty na funkci předsedy byli Kanaďan Richard Pound, Korejec Kim Un-jong, někdejší maďarský šermíř Pál Schmitt a Američanka Anita DeFrantzová. Ta byla vyřazena v prvním kole volby.

Rogge se narodil v Gentu; jeho otec byl Vlám, matka Valonka, je tedy považován za dokonalého Belgičana. Vystudoval medicínu a specializoval se na ortopedii. Olympijské hnutí poznal ze všech stran - jako jachtař se účastnil olympiád v Mexiku (1968), v Mnichově (1972) a v Montrealu (1976). V témže roce na zimních OH v Innsbrucku a posléze na hrách v Moskvě, Los Angeles, Calgary a Soulu vedl belgickou delegaci. Od roku 1972 působil v čelných funkcích Belgického olympijského výboru. Posléze vystoupal až do funkce předsedy asociace evropských národních olympijských výborů a dostal se do zdravotní komise MOV. Stal se pravou rukou předsedy Juana Antonia Samaranche, jeho nejbližším spolupracovníkem.

Ve funkci hodlá udržet rozpočtovou rovnováhu MOV, zavést moderní řídicí metody, zintenzívnit boj proti dopinku a zejména snížit velikost a nákladnost her. Navrhuje například omezit počet akreditovaných novinářů, což by snížilo technické výdaje, zmenšit počet diváků, aby se nemusely stavět obří stadióny, pro které pak není využití, a usnadnily se problémy s dopravou.

Rogge byl horkým favoritem. Andrien Vanden Eede, bývalý předseda Belgického olympijského výboru o něm prohlásil, že je to člověk s čistýma rukama. Podle jeho slov je neústupným rytířem morálky a etiky. Zná dokonale svět sportu i medicíny a je čestný. Jeho jedinou nevýhodou podle Eedeho je, že se relativně málo vyzná ve finančních věcech a v marketingu. S volbou je naprosto spokojen i předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek, který k Roggovi uvedl: "Byl to můj favorit číslo jedna, na druhém místě jsem si přál Kanaďana Richarda Pounda. Podle mě bude preferovat sport a olympismus, je jeho dobrým reprezentantem i vůči ostatnímu světu. Je to dobrý přítel našeho výboru a České republiky."

Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme