Roger Federer vítězem nejdelšího finále Wimbledonu

Švýcarský tenista Roger Federer zdolal ve finále třetího grandslamu sezóny Američana Andyho Roddicka 3:2 na sety, když v tom posledním zvítězil 16:14. Pro sedmadvacetiletého Švýcara to je šestá výhra v All England Clubu a celkově patnáctá grandslamová, kterou překonal dosavadní rekord Peta Samprase.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roger Federer

Roger Federer | Zdroj: ČTK

Výborný servis obou hráčů byl pro zápas rozhodující, při podání suverénního Švýcara udělal Roddick v první sadě maximálně 2 míčky. Zlom ale přišel ve dvanácté hře, kdy Federer nepochopitelně netrefil dva údery a Američan setball za stavu 30:40 využil. Krize přišla na světovou dvojku i v závěru druhého setu. Roddick vedl v tie-breaku už 6:2, ale soupeř skvělými reflexy na jeho podání uvedl míč do hry, což bylo pro úspěch Federera klíčové. Šesti body v řadě tak získal druhou sadu v tiebreaku a stejně skončil i set třetí.

Ve čtvrté hře čtvrtého setu vyvrcholily Federerovy problémy se servisem a Roddick využil jediného breakballu k vedení 3:1. Další podání soupeře už Američan vypustil a zkoušel štěstí údery k čárám. Sám se přitom opíral o podání vlastní, mířené často do středu kurtu. Druhý nasazený hráč ale podání zlepšil a v poslední sadě se na něj mohl spolehnout. Hry na své konto získával často díky několika výborným podáním a během celého utkání postupně nacházel recept na return servisu Roddicka. Jediný breakball, který Švýcar v zápase využil, přišel v sedmasedmdesátém gamu. Roddick netrefil míč od základní čáry středem rakety a rámem ho poslal mezi diváky.

Šestý triumf z posledních sedmi ročníků Wimbledonu byl pro Rogera Federera také rekordním - celkem patnáct grandslamových titulů ještě žádný tenista nezískal. Zároveň bylo finále tím nejdelším v historii All England Clubu, co se počtu her týče, dohromady 77. Po téměř roční pauze se zároveň Federer stane při pondělním přepočítávání bodů prvním tenistou světového žebříčku.

Federer (2-Švýc.) - Roddick (6-USA) 5:7, 7:6 (8:6), 7:6 (7:5), 3:6, 16:14
Esa: 50 : 27

Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme