Zítra startuje MS formule jedna, nová sezóna je plná změn

Zítra odstartuje nový ročník formule 1, který má být díky výrazným změnám pravidel velice atraktivní. Pole position si pro úvodní závod sezóny na okruhu v Bahrajnu vyjel německý pilot Sebastian Vettel ze stáje Red Bull. V první řadě ho doplní Brazilec Felipe Massa na Ferrari. Navrátilec do světa nejrychlejších vozů, Němec Michael Schumacher, odstartuje ze svým Mercedesem ze sedmého místa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Formule 1

Formule 1 | Foto: Prost GP

Výsledky kvalifikace ale nemusí být v letošní sezóně pro samotný závod rozhodujícím faktorem. Vždyť prvních deset jezdců z kvalifikace pojede na těch pneumatikách, které měli na voze při boji o startovní posty.

Ostatní mohou a také využijí možnosti obutí nové sady. To je jen jedna ze změn pravidel, podle nichž se letos pojede.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zítra startuje MS formule jedna, nová sezóna je plná změn

Formule 1 totiž přes zimu prošla doslova revolucí. Mění se bodové ohodnocení jezdců v cíli. Vítěz narozdíl od předchozích let bere o 10 bodů více a ohodnoceno bude prvních deset nejlepších.

Konec tankování během závodu

Asi největší změnou je zákaz tankování během závodu, vozy tak budou zajíždět v posledních okruzích výrazně lepší časy než v úvodních kolech.

"Samozřejmě, že je to nejvýraznější změna a podle ní se bude také muset předělat taktika, ale myslím si, že jsme na to připraveni a budeme od úvodu sezóny bojovat o titul,“ říká úřadující mistr světa Jenson Button.

,,Že se bude váha vozu během závodu měnit je náročné na pilota a my máme dva nejlepší jezdce minulých sezón. V každém případě to bude zajímavé."

Button usedne v právě začínající sezóně do kokpitu McLearenu stejně jako Luis Hamilton, od kterého Němec přebral štafetu světového šampiona. Díky tomu, že v boxech se nebude tankovat palivo, budou zastávky maximálně třívteřinové.

Mechanici v posilovnách

Mechanici už nesmí být pouze šikovní, ale zapracovat museli i na své fyzické kondici. Monoposty totiž od letoška nesmí zvedat pomocí hydraulických zvedáků a tak 620 kilogramů vážící monoposty musí nadlehčit pouze silou svých paží

"Samozřejmě, že cvičí. V zimě jsem je viděl v posilovně snad každý den. Ti kluci jsou jako kulturisté. Nadzvednou mě jako nic. Jsou fakt dobří," usmívá se Luis Hamilton.

Otazníků nad nadcházející sezónou je ještě více. Jak si povede po tříleté pauze povede sedminásobný mistr světa Michael Schumcher? Bude fungovat spojení Hamilton Button v jedné stáji? Vrátí se Ferrari do bojů o tiul a co předvedou nové stáje? Takových a podobných otázek je celá řada.

Dílčích odpovědí se dočkáme už při nedělní Velké ceně Bahrajnu.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme