Rakouská televize ORF čelí obvinění, že nabádala k hajlování

Rakouskem hýbe skandál kolem veřejnoprávní televizní stanice ORF, která údajně nabádala aktéry svého dokumentu k hajlování. Tvrdí to předseda krajně pravicové FPÖ Heinz-Christian Strache. Televize totiž zpracovala dokument o mladých extremistech, dva týdny doprovázela s kamerou dva neonacisty. Redaktor rakouské televize je zavedl i na mítink krajně pravicových Svobodných, kde je údajně podněcoval k hajlování. V Rakousku se proto rozběhla debata, nakolik by měl novinář zasahovat do dění před kamerou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neonacisté

Neonacisté | Foto: Štěpánka Budková

Podle rakouských médií redaktor televize na mítinku vybídl extremisty, aby Strachemu ‚už konečně něco řekli.‘ Z úst jednoho z chlapců pak údajně zaznělo „Heil Hitler.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O ovlivňování aktérů dokumentu jeho autory mluvil na Rádiu Česko mediální odborník z Fakulty sociálních věd Tomáš Trampota.

„Domnívám se, že v tomto případě jde o nepřijatelnou záležitost i vzhledem k tomu, že jde o mediální vytváření image politika, které může být výrazně poškozeno a zároveň redaktorem směrováno. Novinář místo aby zaznamenával události tak, jak se přirozeně stávají a vyvíjejí, v podstatě do velké míry stimuluje nějakou situaci a v tomto negativním aspektu je to zcela nepřijatelné,“ říká mediální odborník z Fakulty sociálních věd Tomáš Trampota.

Mladíci dostali za natočený dokument zaplaceno, každý si vydělal 100 eur. Televize ale tvrdí, že šlo jen o běžný poplatek za postoupení autorských práv.

„Je velice složité, že napříč mediální produkcí se začaly stírat fiktivní žánry s faktickými žánry, které nás mají čistě informovat, zprostředkovávat nám informace. Dnes je zcela běžné, že v jednotlivých dokumentech nám jsou inscenovány nejrůznější situace a jednotliví aktéři jsou pak za to honorováni téměř jako na filmovém castingu. Nicméně to musíme posuzovat individuálně a tento nejnovější rakouský případ je již opravdu problematický,“ pokračuje Trampota.

Podle Trampoty se i u nás novináři, zejména ti televizní, posouvají z role nezúčastněného svědka události do jejího aktéra, což může být velice problematické.

Václav Pešička, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme