Bohemka může zůstat v Ďolíčku. Musela by ale sestoupit do 2. ligy

Ostrava proti Mladé Boleslavi a Bohemians 1905 proti Kladnu. Dva zápasy předposledního kola fotbalové Gambrinus ligy, které mají dvě zásadní věci společné, ale přitom jsou mezi nimi dva velké rozdíly. V obou případech půjde o hodně a bude se hrát na stadionech, které by na podzim už nesplnily prvoligové podmínky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Bohemians 1905

Fanoušci Bohemians 1905 | Foto: Bohemians 1905

Jenže zatímco na Bazalech se bude hrát o titul, v Ďolíčku půjde o záchranu. Ostravský stadion projde přes léto rekonstrukcí, dostane vyhřívaný trávník, aby na něm Baník mohl hrát i nadále.

Kdežto nad vršovickým areálem se tímto duelem zavře prvoligová voda. Minimálně na pět let a možná navždy. Kam budou chodit fanoušci Bohemians 1905 na fotbal, až klubu za pět let skončí současná nájemní smlouva v Edenu? „Do Ďolíčku asi ne, ale naděje umírá poslední," říká jeden z fanoušků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohemka může zůstat v Ďolíčku. Musela by ale sestoupit do 2. ligy

Příznivci Baníku se takhle utěšovat nemusejí, protože vědí, že zápas jejich týmu proti Mladé Boleslavi nebude derniérou Bazalů. Tuhle variantu i svou iniciativou z minulého týdne odvrátili, do Vítkovic se stěhovat nebudou a v klidu počkají, až vyroste zbrusu nová náhrada.

A také nová lokalita bude podle jejich přání, jak fanoušky ubezpečuje ředitel Baníku Tomáš Trucha: „Ostrava - Svinov je na té správné straně od Odry, to znamená že je to stále SK Slezská. Takže je to nejlepší varianta pro nový stadion."

Na rozlučku s Ďolíčkem bude plno

Klokani naopak věří v zázrak, ale nejspíš jim zůstanou jen nostalgické vzpomínky: „Šedesát let chodím sem, mám to tady blízko. Ďolíček zůstane Ďolíčkem a to je pro mě to nejdůležitější," říká jeden z pamětníků slavných časů klubu.

A protože v podobném duchu smýšlí i řada dalších fanoušků vršovických Bohemians, dá se při zítřejším utkání proti Kladnu očekávat stadion plný diváků, kteří nebudou brát rozlučku Ďolíčku s nejvyšší soutěží jako tryznu, ale jako záležitost, která rozhodně není definitivní.

Naděje a odhodlání v zeleno-bílých srdcích proto rozdmýchává i zakládající člen Družstva fanoušků Bohemians Ivan Trojan: „Je naší povinností se o to snažit. Pokud se přestaneme snažit a budeme dopředu počítat s tím, že je ten boj prohraný, tak nemáme šanci. Musíme to zkoušet," říká.

Je to možná trochu kacířská myšlenka, ale v tuto chvíli nejúčinnějším a nejrychlejším řešením, jak zachovat fotbal v Ďolíčku, je spadnout do druhé ligy. V tomhle ohledu nejsou Bohemians 1905 ještě bez šance, i když to nebudou mít jednoduché. Základem je prohrát v přímém souboji o záchranu s Kladnem, nejlépe o dva góly.

Jan Kaliba, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme