Zimní hry 2010 "ulovil" kanadský Vancouver

Kanadský Vancouver bude hostit zimní olympijské hry 2010. Rozhodli o tom delegáti na svém 115. zasedání Mezinárodního olympijského výboru v Praze. Jacques Rogge - prezident MOV - sdělil rozhodnutí v pražském hotelu Hilton v 17:45. O pořádání olympiády 2010 se ucházeli také rakouský Salzburk a jihokorejský Pjongčang.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympiádu vyhrál Vancouver

Olympiádu vyhrál Vancouver | Foto: Stanislav Peška

Rakušané vypadli hned v prvním kole, kde naopak nejvíce hlasů získala Korea. V kole druhém překvapivě vyhrál Vancouver jen o pouhé tři hlasy - kanadské město volilo 56 delegátů, Pjongčang tedy 53.

Šéf Českého olympijského výboru Milan Jirásek správně odhadoval ještě před volbou, že šance všech tří měst budou vyrovnané. Kvůli českých fanouškům i lyžařům si více přál rakouský Salzburg - Alpy jsou podle něj jistější, co se týká větru a špatného počasí. Pro české olympijské hnutí volba Vancouveru zatím nic konkrétního neznamená. Podle Milana Jiráska bude pro české národní svazy určitě důležité, aby tam jejich závodníci jezdili na Světové poháry a na soustředění. ČOV by tyto tréninkové kempy měl podporovat.

Vancouver uvítali i mladí, talentovaní čeští sportovci. Například hokejista Martin Havlát, který nyní obléká dres Ottawy, si pochvaloval kanadské vřelé publikum: "Kanada je hokejová země, tam fandí každý tomuto sportu. I pro by to bylo schůdnější, co se týče cestování, pokud bych v té době byl ještě v Kanadě." Sjezdařce Šárce Záhrobské by cesta za oceán nevadila, nebojí se ani náročnější aklimatizace. Do Vancouveru by se moc těšil sedmnáctiletý krasobruslař Tomáš Verner, který předpokládá, že země sněhu a ledu by mohla mít k dispozici výborné zázemí pro krasobruslení. Naopak trochu zklamán byl skokan na lyžích Jan Mazoch - vnuk Jiřího Rašky, který upřednostňoval kvůli své disciplíně Asii.

O pořádání letních olympijských her v roce 2016 nebo 2020 se hodlá ucházet Praha. Zítra totiž oznámí oficiální návrh kandidatury primátor hlavního města Pavel Bém. Stane se tak na slavnostním večeru v paláci Žofín.

Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme