Nagano strhlo emoční vlnu, vzpomíná dlouholetý šéf olympioniků Jirásek. Slaví osmdesátiny

V mládí bydlel na internátu v Poděbradech s Václavem Havlem. Poté na škole vystudoval lékařství a 16 let vedl Český olympijský výbor, a když zrovna neúřadoval, léčil pacienty v nemocnici coby ortoped. Milan Jirásek slaví 80. narozeniny

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Jirásek

Milan Jirásek | Foto: Jan Sklenář

Také u československého běžeckého lyžování působil nejprve jako doktor, později byl zvolen třeba do předsednictva Mezinárodní lyžařské federace. Kromě toho ale stále pracoval jako ortoped a léčení se nevzdal, ani když se stal šéfem Českého olympijského výboru.

„Z funkcionaření v lyžování jsem byl zvyklý, že se to odbývá po pracovní době a o víkendech. V ČOV už to bylo trošku jiné, tak jsem zmenšil úvazek v nemocnici o 1 den v týdnu, pak jsem musel přestat sloužit noční služby,“ říká Milan Jirásek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kariéru Milana Jiráska připomněl reportér ČRo Martin Charvát

Cení si, že za jeho působení v čele ČOV vznikla v Česku tradice olympiád dětí a mládeže, nebo že na seniorské olympijské hry se dostali i čeští sportovci, kteří nepatří k výkonnostní špičce.

Jako předseda se pak radoval z historických sportovních úspěchů. „Vrchol emocí bylo Nagano. Když padl vítězný gól, strhla se emoční lavina v každém, kdo byl přítomen. Když je mi nějak ouvej a pustím si video s tím vítězným zápasem, mám slzy v očích a dojímá mě to,“ přiznává čerstvý osmdesátník.

Znovuzvolený Kejval chce olympioniky sponzorovat po celé čtyři roky. Inspiraci hledá u Britů

Číst článek

V čele českého olympijského výboru skončil po Hrách v Londýně. Zpětně lituje, že se za jeho působení zanedbávala práce s trenéry.

To se i za pomoci kampaní napříč sporty snaží napravit jeho následovník Jiří Kejval, který byl při čtvrteční volbě znovuzvolen na další 4 roky.

Podle Jiráska před ním budou stát jiné hrozby. „Situace ve sportu jako takovém je vždy vyhraná. Je to takový fenomén, že nemůže prohrát. Ale na té nejvyšší úrovně jsou a budou problémy. Zanáší je tam obchodní pojetí a zneužívání sportu. Podněcuje to podvody při sázení, doping, korupci,“ tvrdí Milan Jirásek.

Martin Charvát, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme