Olympijské hry v Pekingu skončily, Česko vybojovalo šest medailí

V Pekingu dnes byly slavnostně ukončeny 29. letní olympijské hry. Sportovní svátek vyvrcholil na národním stadionu zvaném Ptačí hnízdo slavnostním ceremoniálem, v němž nechyběla taneční vystoupení i velkolepé ohňostroje. Šéf Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge hry oficiálně ukončil a olympijskou štafetu symbolicky předal Peking Londýnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stahování olympijské vlajky

Stahování olympijské vlajky | Zdroj: ČTK

V úvodu ceremoniálu se po ohňostroji a tanečním vystoupení přišli na plochu rozloučit vlajkonoši všech výprav. Vlajkonošem české výpravy byla diskařka Věra Cechlová, která v Pekingu obsadila páté místo.

Tradiční formulí oficiálně ukončil prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge 29. LOH v Pekingu. Poté starosta Londýna, tedy města, které bude příštím pořadatelem letních olympijských her, převzal od svého protějšku z Pekingu olympijskou vlajku.

Ochránci lidský práv se obávají dalšího vývoje. Podle nich se Čína v ničem nepolepšila a jakmile poleví mezinárodní dohled, nasadí napříkald proti ujgurské a tibetské menšině ještě tvrdší represivní opatření. Peking navíc porušoval lidská práva i v průběhu her. Kvůli protestům bylo uvězněno na sedm desítek lidí. Místa oficiálně vyhrazená k demonstracím zůstala většinou prázdná, protože úřady neudělovaly příslušná povolení. Žadatelé naopak často končili za mřížemi.

Předseda mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge kritikům her v Číně vzkázal, že nemůže nutit suveréní stát k vnitřním změnám ani léčit nemoci světa. Hry ale podle něj přispěly k pozitivnímu vývoji v Číně.

Předseda ČOV Milan Jirásek hodnotí olympiádu jako úspěšnou pro Česko

Česko vybojovalo v Pekingu šest cenných kovů. Při nominačním plénu si ale předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek přál, aby jich sportovci přivezli osm. Byl to reálný propočet, přesto se nenaplnil. "Ten počet nebyl dodržen, ale ta kvalita kovů to vyrovnává," podotkl Jirásek ke třem zlatým a třem stříbrným medailím.

Předseda ČOV nejvíce pochválil střelkyni Kateřinu Emmons a oštěpařku Barboru Špotákovou. Naopak nejméně spokojen byl s vystoupením tenistů, z nichž většina vypadla v prvním kole. A také plavců, u kterých z rozplaveb nepostoupil ani jeden. Podle Jiráska by se nad tím měl plavecký svaz zamyslet.

"Sportovním svazům nevelíme, my je neřídíme. Odborníci z těch svazů musí přijít s návrhem, co by potřebovali a my se budeme snažit na ten program sehnat peníze a tak jim pomoci," uvedl šéf ČOV.

Milan Jirásek také zhodnotil celkovou úroveň her a organizaci: "Organizačních výpadků bylo minimum. Už připravenost před olympiádou byla perfektní a myslím si, že i vlastní výkon a průběh byl také perfektní," uvedl Jirásek. "Samozřejmě v Číně, když přijdou s nějakou akcí, když se to nařídí, tak se to bere vážně. Jako když jim nařídili, že mají pít mléko a jíst sýry, tak najednou to všechno mizelo v Číně," dodal.

Loučí se Robert Mikoláš a Jan Říha | Foto: Robert Mikoláš
Přehrát

00:00 / 00:00

Reportéři ČRo J. Říha a R. Mikoláš shrnují závěrečný ceremoniál

Český rozhlas 1 - Radiožurnál je exkluzivním vlastníkem rozhlasových vysílacích práv z LOH 2008 v Pekingu. Nabízeli jsme vám hodiny živých vstupů, přímých přenosů i záznamů a dalších exkluzivních materiálů. Zpravodaj Českého rozhlasu na Dálném východě Robert Mikoláš pak denně přinášel pohled do zákulisí her ve svém Olympijském deníku.

Milan Kopp, Tomáš Kohout, Katarína Brezovská, Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme