Olympijský deník Roberta Mikoláše: 29. LOH skončily

29. LOH v Pekingu jsou minulostí. Pochodeň nad Národním stadionem uhasla po závěrečném ceremoniálu, kterému přihlížel i britský premiér Gordon Brown. Právě metropole Spojeného království totiž bude hostit příští, už 30. hry za 4 roky. Poslední Olympijský deník zpravodaje Českého rozhlasu v Číně Roberta Mikoláše tak nemůže být o ničem jiném, než právě o slavnostním zakončení her.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závěrečný  ceremoniál 29. LOH v Pekingu

Závěrečný ceremoniál 29. LOH v Pekingu | Foto: Robert Mikoláš

Devadesát tisíc nadšených diváků tleská. Na tribunu přichází čínský prezident Chu Ťin-tao doprovázený šéfem Mezinárodního olympijského výboru Jacquesem Roggem. Lidé mají v rukou oranžovo-červené vějíře, které jsou slavnostní i praktické. Potit se totiž už zejména představitelé hostitelské země mohou jen vedrem. Vše totiž proběhlo přesně podle plánu...

A tak se nad Ptačím hnízdem rozzáří ohňostroj a přímo na ploše se rozezní stovky bubnů, opět nechybí tanečníci, přesně dle programu i tentokrát připraveného režisérem Čangem I-mou, který mimochodem prohlásil, že lépe už takovouto show dokáží vytvořit jen v Severní Koreji. A bez Spielberga.

Co se v tu chvíli honí v hlavách sportovců, kteří začínají přicházet, lze těžko odhadnout, určitě ale neskrývají radost, že se mohli zúčastnit. Nejprve vlajkonoši, s tou naší, českou, diskařka Věra Cechlová a za nimi i ostatní reprezentanti z celkem 204 výprav.

"Byli jsme svědky úžasných výkonů, desítek světových i olympijských rekordů," spokojeně hlásal šéf pekingského organizačního výboru Liou Čchi. Podobně se vyslovil i šéf MOV Jacques Rogge. Číně poděkoval za velkolepé a bezchybné hry a pak, přesně dle tradice, vyhlásil 29. letní olympiádu za ukončenou.

Krátce nato do noci zazněla i britská hymna, metropole Spojeného království, Londýn totiž hostí příští, 30. letní olympijské hry.

Olympijská vlajka pomalu klesá dolů, kde ji opět uchopí čínští vojáci, než ji do rukou dostane starosta metropole nad Temží Boris Johnson. Pochodeň nad Národním stadionem definitivně uhasíná a na Ptačím hnízdě se začíná představovat právě Londýn. Mnohem komorněji, i když nechybí červený patrový autobus, doubledecker a na něm hudebník Jimmy Page a fotbalista David Beckham. Linka 2012 z čínského hlavního města do Londýna vyjíždí, to už se ale začíná psát jiná historie...

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijský deník Roberta Mikoláše

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme