Sportovci k prezidentské volbě v USA: Hudec je pro Trumpa, Navrátilová pro Clintonovou

Na 8. listopadu se letos žádná významná sportovní akce nechystá, přesto je pro mnohé osobnosti světového sportu tohle datum důležité. Také velcí sportovci totiž patří mezi vlivné lidi, kteří ve volbě amerického prezidenta otevřeně podporují Hillary Clintonovou, nebo Donalda Trumpa. Během hlavního dne voleb tak i oni budou v napětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Clintonová při debatě s Trumpem

Clintonová při debatě s Trumpem | Zdroj: Reuters

Prezidentské debaty hlavních kandidátů mohou někomu připomínat zápasy v boxu, jinému zase šachové partie. Ostatně ve starém Řecku bylo přímo řečnictví součástí olympijských her.

Podobností se sportem je celá řada, ať už jde o čísla z průzkumů, či pořadí kandidátů v přehledných tabulkách. Nejen proto však americké volby sportovce zajímají.

„Nevím, jestli je vůbec nějaký dobrý kandidát, ale kdybych byl Američan, volím Trumpa. Když měl českou manželku, musí něco vědět o světě,“ usmál se lyžař a olympijský medailista Jan Hudec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podobnosti se sportem jsou v politice všudypřítomné, ať už se jedná o čísla z průzkumů či pořadí kandidátů v přehledných tabulkách. Nejen proto však americké volby sportovce zajímají

Pak ale zvážněl a vyjmenoval důvody, proč by volil lídra republikánů: „Je to úplný blázen, ale jako jediný snad může zachránit Ameriku před sebou samotnou. Američani se sami politicky zabíjí a on je poslední, kdo není úplně kontrolovaný prachama. Je schopný udělat rozhodnutí i proti tomu, co říkají peníze.“

Hudec posledních třicet let žil hlavně v Calgary a okolí v sousedství Spojených států. Ze známých jmen sportovní minulosti otevřeně podporují Donalda Trumpa třeba boxer Mike Tyson nebo basketbalista Dennis Rodman.

Navrátilová: Lidé mi říkají, ať jdu do politiky

U Hillary Clintonové je minimálně z českého pohledu nejzajímavější přízeň, kterou demokratické kandidátce věnuje tenisová legenda Martina Navrátilová. Ta je momentálně na Turnaji mistryň v Singapuru.

„Jsem hrozně politická. Lidé, kteří fandí Trumpovi, mají negativní komentáře. Já budu jen konstatovat, budu pořád aktivistka. Říkají mi, že bych měla jít do politiky, ale když nemůžu být prezidentkou, proč bych to dělala,“ prohlásila Navrátilová.

Bývalá tenistka je aktivní hlavně na svém twitterovém účtu, zato LeBron James napsal dokonce editorial pro webový portál Business Insider. Vyzdvihuje v něm, jak dobře prý Clintonová rozumí situaci dětí, které vyrůstají v chudobě, jak to kdysi sám zažil.

Může to mít váhu, protože basketbalista tím demokratům loví voliče v jednom ze států, které budou mít na výsledek voleb zásadní vliv. On sám je v Ohiu velmi populární. Letos dovedl tamní Kavalíry z Clevelandu k vítězství v NBA po víc než půl století.

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme