Ze surfu na lyže. Kanoista Dvořák zažil teplotní šok a neví, s kým bude závodit

Takový teplotní skok asi zažil málokdo. Rychlostní kanoista Filip Dvořák vyměnil více než třicetistupňová vedra na dovolené na Srí Lance za velké mrazy na soustředění v italském Livignu. K tomu se přidala dlouhá cesta, časový posun a jeho tělo zareagovalo po svém.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filip Dvořák, rychlostní kanoistika Dukla Praha (1).jpg

Filip Dvořák, rychlostní kanoistika Dukla Praha (1).jpg | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

32 hodin na cestě, časový posun 5,5 hodiny, rozdíl dvou tisíc výškových metrů a skoro 60 stupňů Celsia. S tím vším se musel Filip Dvořák vyrovnávat po cestě na soustředění. „Kdybych řek, že to bylo bez problémů, tak bych lhal. Pár dní jsem to hodně cítil, chvíli jsem proležel a pak se do mě dalo klasické nachlazení. Pro tělo to byl šok, ale nějak jsem se s tím srovnal,“ říká Filip Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Filip Dvořák si začátek roku zpestřil sjížděním vln, teď už ale s ostatními kanoisty běhá na lyžích

„Bylo to z nutnosti. Za každou cenu jsem si chtěl jet zasurfovat někam do teplých krajin a jediný volný termín bylo pár dní v novém roce. Nebyla to úplně moje volba,“ dodává dvojnásobný medailista z mistrovství světa a rozhodně nelituje.

O Vánocích trénovat víc než obvykle, aby si desetidenní surfařské radovánky mohl dovolit. „Výlet na Srí Lanku stál za to. Sjel jsem tam nejlepší vlny, co se mi v životě povedly, bylo to skvělé. Udělal bych to znova. Už vím, co udělat při extrémních přesunech líp,“ říká.

Teď můžou Filipa Dvořáka vzpomínky na srílanské dobrodružství zahřívat při běhání na lyžích v severoitalském Livignu, kde se chce co nejlépe připravit na novou sezonu. Do té po osmi letech vstoupí bez parťáka z deblkanoe Jaroslava Radoně, který ukončil kariéru.

A ani sám Filip Dvořák zatím netuší, v jaké lodi nakonec bude sedět. „Chtěl bych se dostat na nějakou výkonnostní hranu a vyčerpat svůj potenciál na C1 i v posádce. Jsem zvědavý, na co to bude stačit,“ vysvětluje s tím, že uvidí, v jaké kategorii bude startovat.

Pro tu s označením C1, tedy singlkanoi, má totiž v boji o nejprestižnější mezinárodní závody silného konkurenta v olympionikovi Martinu Fuksovi. Vrcholem sezony je srpnové mistrovství světa v Račicích a na něm by Filip Dvořák nechtěl chybět.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme