Železný se rozloučil bronzem, výškař Janků má stříbro

Dvě medaile v rozmezí pár minut slavila česká výprava v závěru třetího dne atletického mistrovství Evropy v Göteborgu. Výškař Tomáš Janků získal stříbrnou medaili, a dosáhl tak životního úspěchu. Legendární oštěpař Jan Železný se rozloučil ve 40 letech s reprezentační kariérou bronzovou medailí a výkonem 85,92 metru navíc zlepšil o 84 centimetrů vlastní veteránský světový rekord.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Železný

Jan Železný | Zdroj: ČTK

Při posledním startu na velké akci Železný podlehl jen dvěma největším favoritům. Soutěž vyhrál Nor Andreas Thorkildsen hodem dlouhým 88,78 metru, druhý byl Fin Tero Pitkämäki, jenž hodil 86,44.

Evropský titul tak zůstane jedinou velkou trofejí, kterou Železný během své kariéry nezískal. Třetím místem ale vyrovnal svůj nejlepší výsledek na ME z roku 1994. Trojnásobný olympijský i světový šampion měl v plánu udeřit hned v první sérii, což se mu podařilo. Ve zbylých pěti hodech už se pokoušel o zlepšení marně.

Základ české medailové sbírky v Göteborgu položil Janků, jenž skončil druhý díky novému osobnímu maximu 234 centimetrů. Kvalitní finálovou soutěž nečekaně vyhrál v rekordu šampionátu 236 cm Rus Andrej Silnov, třetí skončil švédský favorit a úřadující olympijský vítěz Stefan Holm. Další český reprezentant Svatoslav Ton obsadil výkonem 227 cm dělené šesté místo.

Janků získal cenný kov na kontinentálním šampionátu jako první český výškař od roku 1974, kdy byl v Římě bronzový Vladimír Malý. Dosud měl osobní rekord 233 cm z předloňské sezony, ale dnes na druhý pokus zdolal laťku o centimetr vyšší. Na 236 centimetrech Janků dvakrát neuspěl, a když zůstal v soutěži sám se Silnovem, který procházel finále naprosto čistě, nechal si jeden pokus na 238. Nakonec se na této výšce o skok kvůli zdravotní indispozici ani nepokusil a pouze podběhl pod laťkou na žíněnku.

Další finalista Michal Šneberger v běhu na 1500 metrů do bojů o medaile nezasáhl a skončil na posledním dvanáctém místě. Do finále se dnes probojovala tyčkařka Pavla Hamáčková, i když zaostala o pět centimetrů za postupovým limitem 440 cm, který překonalo jen devět závodnic. Naopak Kateřině Baďurové nestačil ani výkon 430 cm, Jiřina Ptáčníková zdolala jen 380 cm. Nezdarem skončilo i vystoupení kladivářů Lukáše Melicha a Vladimíra Mašky.

Také finále závodu na 400 metrů překážek bude bez české účasti. Český rekordman Jiří Mužík obsadil celkově deváté místo, Michal Uhlík nepotvrdil pozici letošní české jedničky a skončil dvanáctý. Ondřeje Daňka nepustil na start začínající zánět slepého střeva. V semifinále dvoustovky se představí po dvou vydařených dnešních startech Jiří Vojtík.

Petr Bürger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme