Michal Jurman: „Být či nebýt" dánského ME 2011

V Dánsku byly dnes rozlosovány základní skupiny fotbalového mistrovství Evropy hráčů do jedenadvaceti let. Čeští mladíci vedeni trenérem Dovalilem se na konec ve skupině B utkají s výběry Španělska, Anglie a Švýcarska. Ceremoniál v Dánsku dnes ale budil nejen otázky týkající se výhradně samotného losu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Českomoravský fotbalový svaz

Českomoravský fotbalový svaz | Foto: fotbal.cz

V Dánsku už se urodilo nejedno drama, Shakespeare by mohl povídat. Vskutku hamletovskou otázkou „Být či nebýt?", se tentokrát tížilo sedm evropských reprezentací, které se po kvalifikačních a barážových peripetiích ocitly v losovacích koších aalborgského Kulturního a kongresového centra.

Osmička, kterou doplnilo pořádající Dánsko, při losu totiž neustále přemílala jedno a totéž: být ve skupině A s pořádajícím Dánskem nebo ve skupině B se silným Českem?

Přehrát

00:00 / 00:00

"Být či nebýt" dánského fotbalového drama

Jednotlivé odpovědi se postupem losu měnily, stejně jako se v mnohých postupně měnil význam prvotní otázky: „Být či nebýt?" Nakonec totiž podle většiny zainteresovaných je vlastně úplně jedno kdo s kým bude v základní skupině či i pozdější fázi turnaje hrát. Všichni účastníci museli své kvality už několikrát v kvalifikačním cyklu prokázat.

Více už nyní tak trenéři, hráči i samotní fanoušci spekulují nad tím, co vlastně samotný šampionát přinese, v čem bude výjimečný. Divadelní drama o osmi hlavních rolích, které má premiéru 11. června 2011 totiž v mnoha fotbalových fanoušcích bohužel stále příliš emocí nevzbuzuje.

Někteří jej dokonce považují v porovnání s dospělou kategorií za pouhé představení nadšených ochotníků, za „Mnoho povyku pro nic" či „Komedii plnou omylů". Úvaha je to ale i na fotbal značně krátkozraká.

Kde by byl dnes herecký ansámbl londýnské Chelsea, kdyby hvězdou evropského šampionátu do jednadvaceti ti let nebyl v roce 2002 jakýsi brankář z Čech se stylovým jménem Petr Čech? Kde by byly ostatní fotbalové soubory, kdyby se podobného ocenění nedostalo v historii např. i Figovi, Canavarovi, Pirlovi, nebo Huntelaarovi?

Pozorná přezíravost je stejná, jako říkat o mladém vínu, že je trpké, o nedozrálém sýru, že se nedá jíst. Šampionát jedenadvacítek není jen tak pro nic za nic druhou největší fotbalovou akcí starého kontinentu. Ostře sledován je největšími kluby světa a mnoha hráčům otevírá skrze otázku pozorovatelů „jak se vám líbí?", cesty k těm největším rolím na nejváženějších fotbalových jevišťích světa.

Zda se tentokrát v Dánsku zrodí fotbalové tragédie, komedie nebo snad hra bude mít spád označovaný časem za historický, to se dozvíme až 25. června příštího roku kdy 14ti denní fotbalové představení v Dánsku skončí. Už nyní je ale jasné, že bude na co koukat a že odpověď, na dnešním losem pro mnohé nejpodstatnější otázku „Být či nebýt?", má v souvislosti se samotnou existencí evropských šampionátů jednadvacetiletých zcela jasnou.

Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme