10 dolarů za 150 mililitrů. Kambodža chce zarazit obchod s mateřským mlékem

Kambodža zakázala vývoz mateřského mléka. Reagovala tak na činnost americké firmy Ambrosia Labs. Ta platila ženám za jejich mléko, které pak prodávala pasterizované ve Spojených státech za v přepočtu bezmála 500 korun za 150 mililitrů. Kambodžské ženy ale dostávaly mnohem méně a podle UNICEF tak tato praxe zneužívala chudé matky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kojení

Kojení | Foto: SINC

Americký server Vice News oslovil 50 žen, které firmě dodávaly mléko za plat 7 až 10 dolarů denně. Zákaznicemi byly americké matky, jež mají nedostatek vlastního mléka. Celý projekt zahájil mormonský misionář a firma se dušovala, že dohlíží na to, aby odsáté mléko nechybělo kambodžským kojencům.

Vláda ale uvedla, že Kambodža je sice chudá země a život je tam těžký, ale prý na tom není tak špatně, aby vyvážela mléko matek. Rozhodnutí uvítal také dětský fond OSN UNICEF, podle kterého šlo o vykořisťovatelský obchod. Lidské mléko, by se podle fondu stejně jako krev, nemělo komercializovat.

'Vracíme jim důstojnost'. Lékaři z MEDEVAC pomáhají lidem zapomenutým válkou a inspirují svět

Číst článek

„Ženy jsou placeny od mililitrů, takže je zde tlak, aby produkovaly a prodávaly své mléko. Když na věci dáte cenovku, vytváří to pobídku,“ vysvětlila pro BBC odbornice na lékařskou antropologii Aunchalee Palmquistová.

Společnost Ambrosia sídlící v americkém Utahu rozhodnutí zatím nijak nekomentovala, ale už dříve uvedla, že na svém podnikání nevidí nic špatného, protože motivuje kambodžské matky, aby pokračovaly v kojení, mohly si tak přivydělat a zároveň pomohly s nedostatkem mléka v USA.

Agentura AFP mluvila s několika ženami, které své mléko prodávaly. Ty prý se zákazem spokojené nejsou, protože je to připraví o výrazný příjem.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme