USA potvrdily pravost videa s vraždou novináře Stevena Sotloffa

Videozáznam vraždy amerického novináře Stevena Sotloffa není montáž. Pravost nahrávky potvrdila Národní bezpečnostní rada Spojených států. Sotloff je už druhým americkým žurnalistou zajatým organizací Islámský stát, kterého její bojovníci brutálně zabili. Před několika dny potkal stejný osud jeho kolegu Jamese Foleyho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímek z videozáznamu údajné vraždy zadržovaného amerického novináře Stevea Sotloffa

Snímek z videozáznamu údajné vraždy zadržovaného amerického novináře Stevea Sotloffa | Zdroj: ČTK

Maskovaný muž s nožem v ruce na videu znovu vyzývá prezidenta Baracka Obamu, aby se přestal vměšovat do konfliktu v Iráku. Britové se mezitím bezúspěšně pokusili osvobodit dalšího rukojmíh, kterého radikálové zadržují a ukázali ho na videu s vraždou Sotloffa.

Matka Stevena Sotloffa prosila ve svém vzkazu bojovníky Islámského státu, aby ušetřili jejího syna, který nemá vliv na to, co dělá americká vláda.

Vraždami novinářů chtějí islamisté přesdvědčit Washington, aby přestal útočit na jejich pozice v Iráku a Sýrii.

Britský tisk už během dneška uvedl, že nepochybuje o pravosti nahrávky s druhou vraždou. Timesy se domnívají, že k otřesnému činu nemohlo dojít dříve než v neděli, a to kvůli zmínce v proslovu islamisty o bombardování bojovníků Islámského státu u iráckého Amirlí.

Vrah s britským přízvukem

Telegraph upozorňuje na detail, že se islamisté snaží svá rukojmí stylizovat do podoby vězňů na americké základně Guantánamo, alespoň co se týče křiklavě oranžového oblečení.

Deníky si samozřejmě všímají toho, že předpokládaným vrahem Stevena Sotloffa je znovu islamista s britským, nebo přímo londýnským přízvukem, jak upřesňuje Guardian. Daily Mirror dokonce otevřeně používá jeho přezdívku „Jihadi John.“

Deníky logicky nevynechávají skutečnost, že dalším na řadě má být podle islamistů jejich britský vězeň. Úřad premiéra přiznal, že v rukou Islámského státu je skutečně občan Spojeného království.

Na rozdíl od amerických médií se ovšem ve Velké Británii jeho jméno důsledně neuvádí. Britské listy otiskují samozřejmě večerní prohlášení premiéra Camerona, podle něhož „teroristé z Islámského státu nemluví za žádné náboženství.“

Pavel Novák, Jiří Hošek, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme