Rodina zavražděného amerického novináře Sotloffa vyzvala viníky k debatě o islámu

Blízcí zabitého amerického novináře Stevena Sotloffa vybídli vůdce Islámského státu k debatě o islámu. Radikálové před dvěma dny zveřejnili videonahrávku se záznamem Sotloffovy vraždy jako varování před dalšími útoky na jejich pozice v Iráku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímek z videozáznamu údajné vraždy zadržovaného amerického novináře Stevea Sotloffa

Snímek z videozáznamu údajné vraždy zadržovaného amerického novináře Stevea Sotloffa | Zdroj: ČTK

Mluvčí a rodinný přítel Sotloffových Barak Barfí oslovil prostřednictvím médií přímo lídra islamistů Abú Bakra Bagdádího.

„Steven jezdil do arabských zemí, protože měl rád Araby a muslimy. Chtěl vyprávět světu jejich příběhy. Mám vzkaz pro abú Bakra: Styďte se!“ vzkázal v arabštině Barfí vůdci Islámského státu.

Poukázal také na verš z Koránu, že bůh nemiluje ty, kdo se dopouštějí bezpráví. Právě tím se podle Sotloffových islamisté proti svému náboženství provinili. Nejen v případě Stevena Sotloffa, ale také vraždou jeho kolegy Jamese Foleyho.

Prohlášení rodina vydala jen několik hodin poté, co americký prezident Barack Obama řekl, že Spojené státy se nedají zastrašit.

Skupina Islámský stát v úterý zveřejnila video se záznamem vraždy Stevena Sotloffa. Spojené státy později potvrdily jeho pravost. Novinář padl do zajetí loni v Sýrii a po Jamesi Foleym je druhým americkým novinářem, jehož vraždu skupina natočila jako varování pro USA kvůli jejich zapojení do bojů proti radikálům v Iráku.

Tea Veseláková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme