Pokud Británie udeří proti Islámskému státu, omezí se jen na území Iráku

Britská vláda chce požádat parlament o souhlas, aby se mohla zapojit do leteckých úderů proti ozbrojencům z Islámského státu. Mohl by se mimořádně sejít už v pátek. Britská letadla budou ale nejspíš útočit na radikální islamisty pouze na území Iráku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron potvrdil, že Skotsko dostane slíbené nové pravomoci

Britský premiér David Cameron potvrdil, že Skotsko dostane slíbené nové pravomoci | Foto: Andrew Milligan | Zdroj: ČTK

Hlavně opoziční labouristé mají obavy z toho, že údery v Sýrii nemají dostatečnou právní oporu.

Předseda strany Ed Miliband pro BBC naznačil, že rozšíření britských vzdušných útoků i na syrské území by vyžadovalo přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Na přístupu Londýna je znát velká opatrnost. Souvisí to s iráckým dobrodružstvím Tonyho Blaira před deseti lety, kdy byli nejen britští občané uvedeni v omyl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezinárodní koalice bojující proti Islámskému státu se nejspíš rozroste o Británii. Podrobnosti zjišťoval londýnský zpravodaj Jiří Hošek

Ostražití jsou politici, sdělovací prostředky i veřejnost. Podle premiéra Davida Camerona by se ovšem minulé chyby neměly stát omluvou pro nečinnost a lhostejnost vůči Islámskému státu.

„Náš postup by měl být komplexní. Měli bychom porazit extremistickou ideologii, která tvoří kořeny tohoto terorismu. Měli bychom vyhrát souboj myšlenek, a ne jen střet vojenské síly. Měli bychom být také inteligentní a podporovat demokraticky zvolené vlády v regionu. Měli bychom jednat, pokud nás o to požádají. Neměli bychom postupovat proti jejich vůli,“ prohlásil.

Na další vlnu uprchlíků ze Sýrie se připravují Turecko i OSN

Číst článek

K rozpravě o bezpečnostní hrozbě v podobě radikálních islamistů David Cameron mimořádně svolal britský parlament. Premiér by měl zítra přednést projev, ve kterém chce obhájit postup svého kabinetu. Poté by měla Dolní sněmovna o britském zapojení do vojenských operací hlasovat.

Francie bude v náletech na pozice IS pokračovat. Přidají se i další země

Číst článek

Londýnská vláda ovšem stále kategoricky popírá možnost pozemní operace, mělo by tedy jít jen o zapojení strojů Královského letectva do náletů na vojenské pozice a strategické cíle Islámského státu. Dosud se letadla účastnila pouze průzkumných operací v regionu.

Údery se mají omezit pouze na území Iráku, jehož premiér mezitím požádal mezinárodní společenství o pomoc proti Islámskému státu. David Cameron to považuje za dostatečnou právní oporu pro britskou účast.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme