Čína má vlastní experimentální lék na ebolu, chce ho testovat v Africe

Čína posílá tisíce dávek experimentálního léku proti ebole do Afriky. Nemoc, jejíž šíření se zatím nedaří zastavit, už v Západní Africe zabila skoro 4,5 tisíce lidí a odborníci se obávají i možné mutace viru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky. Ilustrační foto

Léky. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Čínský lék nese označení JK-05 a vyvinul ho Ústav mikrobiologie a epidemiologie při Vojenské lékařské akademii Čínské lidové osvobozenecké armády. Zatím ho experti testovali jen na myších, jsou tedy možná o krok pozadu za Američany a Kanaďany, kteří vlastní léky testovali už na opicích a poté je podali i pacientům.

Přesto Peking věří, že se může stát skutečně klíčovou zbraní v boji proti viru ebola. Dokončeno už také bylo klinické hodnocení bezpečnosti a teď si ho tedy vzali s sebou do Afriky členové čínského humanitárního týmu pro případ, že by se také nakazili.

Boj proti ebole bude v USA zřejmě koordinovat zvláštní úředník

Číst článek

Výrobce JK-05 také plánuje klinické testy právě na afrických pacientech s ebolou. V této souvislosti pak čínský prezident Si Ťin-pching oznámil, podobně jako jeho americký protějšek Barack Obama, že jeho země udělá maximum pro zastavení smrtelné choroby.

V Africe pracují statisíce Číňanů, může se tedy stát, že v případě jejich nakažení doktoři lék nasadí i bez potvrzených klinických testů. Firma S'-chuan, která lék vyrábí, totiž uvedla, že ho v takovém případě mohou dostat čínští humanitární pracovníci.

Povolení aplikace zatím platí jen pro vojáky

Společnost, která je zčásti vlastněná i americkou investiční bankou Morgan Stanley, se ale snaží získat povolení pro jeho užívání v samotné Číně. Povolení zatím platí jen pro vojáky.

Záleží však právě na klinických testech v Africe, kde v současnosti žije a pracuje milion Číňanů. V zemích postižených ebolou, tedy v Sieře Leone, Guineji a Libérii, pak zhruba 10 tisíc. A právě ti by v případě nakažení mohli lék také dostat.

Pekingu jde samozřejmě také o prestiž, různé světové farmaceutické firmy nyní bojují nejen s časem, aby zastavily další šíření viru eboly, ale také o prvenství, kdo vyvine skutečně účinný lék.

Pokud by toto prvenství získal čínský výrobce, bylo by to nejen velké ocenění pro čínské vědce, ale upevnilo by to i pozici této druhé největší ekonomiky světa na africkém kontinentu, kde Peking investuje miliardy dolarů.

Ebola ve světě | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme