Je zářivá a živá, zve do Prahy libanonský umělec. Fotografie 25 let poté vystavuje v Bejrútu

Libanonský fotograf představuje v Bejrútu Prahu. Basam Lahmoud fotí českou metropoli celý život. A výstavou 25 let poté chce přesvědčit ostatní Libanonce o tom, že Prahu prostě musí navštívit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotoaparát

Fotoaparát | Foto: Marián Vojtek

„Zářivá a živá, pořád se v ní něco děje. Támhle jde dívka v minisukni, tam jede auto a z druhé strany tramvaj. Přál jsem si, aby všichni viděli Prahu tak, jak ji vidím já,“ říká libanonský umělec.

Přestože se jeho výstava jmenuje 25 let poté, žádné stopy po sametové revoluci v jeho fotografiích nenajdete.

Libanonský umělec českou metropoli poprvé navštívil ještě před pádem železné opony. Už tehdy se do ní zamiloval a špatnou náladu ve společnosti nikdy tolik nevnímal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Libanonský fotograf vystavuje v Bejrútu snímky Prahy 25 let poté. Natáčela s ním Pavlína Nečásková

„Lidé tam byli vždycky milí. I během komunismu. Chovali se přátelsky. Ano, byli trochu opatrní a podezřívaví, ale stačilo s nimi posedět, popít a hned byli přirozenější,“ vzpomíná.

Basam Lahmoud je zároveň architekt. To se z jeho fotografií lehce pozná. Miluje Tančící dům, vedle něj jsou tu další nejvýraznější pražské stavby a všude je spousta barev. Když si má ale umělec vybrat svou nejoblíbenější fotografii, spěchá k obrázku dvou líbajících se milenců.

„Tohle je pro mě Praha, město lásky. Často jsem chodil po městě a fotil zamilované páry. Mám spoustu takových fotek. Tak trochu jsem jim vždycky záviděl. Slíbil jsem si, že až si najdu ženu, tak ji vezmu do Prahy,“ uzavírá.

Pokud neláká do Prahy zrovna svou ženu, zve tam všechny ostatní. Třeba své studenty. A pro ty, co mu nevěří, jako důkaz přivezl kousek Prahy až do Libanonu.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme