CIA zřejmě zaplatila Polsku za přijetí dalších vězňů, tvrdí zpráva Senátu USA

Americká CIA údajně zaplatila Polsku za to, že na svém území dál přijímalo vězně do tajné americké věznice. Vyplývá to ze zprávy amerického Senátu o výslechových metodách CIA.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpráva amerického Senátu o výslechových metodách CIA způsobila v Polsku poprask

Zpráva amerického Senátu o výslechových metodách CIA způsobila v Polsku poprask | Zdroj: Reuters

Polské vládě se v úterý po publikování zprávy nejprve ulevilo, že v ní nikde není konkrétní zmínka o jejich zemi, stejně jako o žádné jiné.

Jenže po několika hodinách přišli novináři na to, že se na straně 74 zmiňují Abdar Rahím Našírí a Abú Zubajdá, dva muži podezřelí z terorismu. A to v souvislosti s tím, že Spojené státy zaplatily řádově miliony dolarů zemi, ve které byli zadržováni.

Letos v srpnu přitom Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že Polsko má zaplatit právě těmto dvěma mužům odškodné, protože byli v zemi nezákonně zadržováni CIA, která je v Polsku také mučila.

I když tedy Polsko konkrétně ve zprávě zmíněno není, všechny indicie poukazují na to, že v zemi tajná zařízení CIA byla. U našich severních sousedů proto zpráva způsobila velký poprask.

CIA se brání kritice za své metody během výslechů. Prý zachránily mnoho životů

Číst článek

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme