Spojené státy znovu žádají Polsko o vydání režiséra Romana Polanského

Polsko dostalo oficiální žádost o vydání režiséra Romana Polanského do Spojených států, a to kvůli případu sexuálního zneužití nezletilé v Kalifornii v 70. letech minulého století. Za poslední tři měsíce je to už druhá americká žádost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Roman Polanski

Režisér Roman Polanski | Zdroj: Reuters

Nový dokument dorazil z Los Angeles, ve Varšavě ho po formální stránce přezkoumala Generální prokuratura a předala ho do Krakova, kde Polanski v Polsku pobývá a kde ho podle dostupných informací budou chtít vyslechnout.

První žádost o vydání režiséra dorazila do Polska v říjnu, když se Polanski nečekaně objevil před televizními kamerami na otevření nového židovského muzea ve Varšavě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Američané znovu žádají Polsko o vydání režiséra Romana Polanského kvůli jeho sexuálnímu styku s nezletilou v 70. letech. Více Vít Pohanka

Režiséra, který tráví většinu času ve Francii, vyslechla Krakovská prokuratura, nenašla ale důvody pro jeho zadržení, a když slíbil, že bude kdykoli k dispozici, nechala ho odejít.

Hlavním důvodem bylo, že je podle polského práva Polanského trestný čin z roku 1977 promlčený.

V Kalifornii je ale nepromlčitelný a tamní justice odmítá vyhovět žádosti Polanského právníků, aby případ uzavřela, přestože zneužitá žena prý Polanskému později odpustila a za režiséra se přimlouvají celebrity i politici.

Polanského nový film nejspíš ohrožen nebude

Polanski v Krakově plánuje točit film o Dreyfusově aféře, proto Američané žádají o jeho vydání právě Polsko.

Režisér Roman Polanski se k sexu s nezletilou Američankou v roce 1977 na radu svých právníků přiznal a před soudem sám řekl, že je vinen, protože doufal, že dostane maximálně podmínku. Potom se ale doslechl, že by měl jít do vězení, a před vynesením rozsudku utekl do Evropy.

Producent snímku Robert Benmussa stále říká, že se může filmovat, ale musí být jisté, že Polsko režiséra nevydá.

Zatím tomu nenasvědčují ani výroky tamní prokuratury, ať už z října, nebo ty aktuální, ale ani postoje politiků, například polského ministra spravedlnosti.

Polanski ani Benmussa zatím neřekli, že by se na jejich plánech natočit film cokoliv měnilo, ale zároveň také neupřesnili, kdy by se mělo začít.

Vít Pohanka, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme