Procento nejbohatších bude prý už za rok vlastnit víc než zbytek lidstva

Pomyslné nůžky mezi nejbohatšími a nejchudšími lidmi na světě se dál rozevírají. Upozorňuje na to britská charitativní organizace Oxfam ve zprávě, kterou vydala před začátkem každoročního Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Podle studie bude už příští rok jedno procento nejbohatších miliardářů vlastnit větší majetek než zbylých 99 procent světové populace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: stock exchange

Oxfam operuje většinou s daty banky Credit Suisse, z nich ž vyplývá, že se globální bohatství koncentruje v rukou malé elity.

Od roku 2010 se podíl nejmovitějšího procenta světové populace na celkovém bohatství zvýšil ze 44 na současných 48 procent, přičemž nejchudších 80 procent vlastní je pět a půl procenta celkového bohatství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Procento nejbohatších bude prý už za rok vlastnit víc než zbytek lidstva. Do britské studie ze začetl zpravodaj Jiří Hošek

Britská charitativní organizace zaujala podobnou statistikou před davoským podnikatelským fórem už loni. Za rok se rozdíly mezi nejbohatší a nejchudší vrstvou světové populace ještě vyostřily.

Zatímco vloni Oxfam spočítal, že 85 nejbohatších pozemšťanů disponuje stejným majetkem jako chudší polovina obyvatel planety, letos tvoří levou stranu této rovnice jen 80 miliardářů. V roce 2010 to ještě bylo 388 lidí.

Pokud tento trend bude pokračovat, dočkáme se podle Oxfamu za rok toho, že nejbohatší jedno procento lidí na Zemi bude vlastnit víc než zbylých 99 procent.

Zmírněte rozdíly mezi chudými a bohatými, apeluje organizace na vlády

Oxfam apeluje na politiky, aby podnikli kroky, které by propastné rozdíly mezi bohatými a chudými zmírnily. Podle výkonné ředitelky Vinnie Byanyimové by si vlády měly došlápnout na daňová schémata velkých korporací a bohatých jednotlivců.

Organizace také doporučuje zavést minimální mzdu, stanovit životní minimum pro všechny pracující a zmiňuje také přijetí legislativy, která by zajistila rovnoprávnost v odměňování mezi pohlavími.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme