Somálští islamisté hrozí útoky na nákupní centra v USA, Kanadě a Anglii

Somálští radikálové vyhrožují napadením nákupních center na západě. Na nejnovějším videu maskovaný muž mimo jiné vyzývá k útokům na konkrétní obchody ve Spojených státech, v Kanadě a Anglii. Washington ale o žádném plánu informace nemá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hotel Central v Mogadišu se minulý týden stal terčem útoku islámských radikálů

Hotel Central v Mogadišu se minulý týden stal terčem útoku islámských radikálů | Zdroj: Reuters

"Teroristické organizace tímto způsobem hlavně soupeří o pozornost světa, a tím pádem i o zdroje peněz a nových rekrutů," řekl televizi CNN americký ministr vnitřní bezpečnosti Jeh Johnson.

Hrozbu ale bere velmi vážně: "Nastala nová fáze boje proti terorismu - organizace jako Islámský stát nebo Šabáb už k nám nechtějí posílat svoje vycvičené bojovníky z ciziny. Místo toho otevřeně vyzývají k útokům lidi, kteří k nim přímo nepatří."

Americkou veřejnost proto Johnson vyzval k ostražitosti.

Militantní islamistická skupina Šabáb už téměř 10 let bojuje o vládu nad Somálskem. V nedávných letech kontrolovala většinu východoafrické země, po spuštění mezinárodní operace proti nim se extremisté dostali do defenzivy a stáhli se z velkých měst.

Minulý pátek ale islámští radikálové zaútočili na hotel Central v hlavním městě Mogadišu, zahynulo přitom asi 20 lidí. Cílem atentátu byli přední somálští politici, kteří se v hotelu často scházeli.

Teroristickým organizacím se více než jinde daří v nestabilních a rozbouřených oblastech | Foto: ČTK

Ondřej Himmer, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme