Na hlavy čtyř vůdců Islámského státu vypsaly USA odměnu 20 milionů dolarů

Spojené státy nabízejí miliony dolarů za dopadení vůdců Islámského státu. Za hlavu samozvaného chalífy, Abú Bakra Bagdádího, už dřív nabídly v přepočtu asi čtvrt miliardy korun. Teď seznam hledaných Američané rozšířili o další čtyři vysoce postavené teroristy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci Islámského státu

Bojovníci Islámského státu | Foto: BBC, YouTube. com

Sedm milionů dolarů (asi 171 milionů Kč) USA vyplatí za informace o Abdar Rahmánovi Mustafovi Kadúlím, který byl členem irácké odnože teroristické organizace Al-Káida. Po propuštění z vězení se v roce 2012 připojil k Islámskému státu v Iráku a Levantě (ISIL), dnešnímu IS.

Pět milionů dolarů (asi 122 milionů Kč) zaplatí za zprávy o pohybu mluvčího IS abú Muhammada Adnáního a za Tarchana Tajumurazoviče Batirašviliho.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odměnu celkem 20 milionů dolarů vypsaly USA na hlavy čtyř vůdců IS. Více od komentátora ČRo Milana Slezáka

Adnání sliboval porážku Spojeným státům a vyzýval k útokům na občany západních států.

Batirašvili je původně z Ruska a v současné době je polním velitelem vojenských operací IS v syrských provinciích Halab, Rakka, Latákíja a Idlib. Také měl na starosti věznici, o které se Západ domnívá, že v ní byli vězněni západní rukojmí.

Tárik bin Tahár bin Fálih Avní Harzí je velitel IS, který ovládá severní Sýrii při hranici s Tureckem, koordinuje sebevražedné atentáty, obstarává zbraně a peníze. Za informace o něm vypsaly USA odměnu tři miliony dolarů (73 milionů Kč).

Všichni čtyři muži jsou podle amerického ministerstva zahraničí zodpovědní za systematické porušování lidských práv, včetně masových poprav, znásilňování a zabíjení dětí.

Přihlášení se k útoku v Texasu mohla být podle úřadů ze strany IS jen propaganda

Číst článek

USA už dříve vypsaly odměnu deset milionů dolarů (asi 244 milionů Kč) na hlavu samozvaného chalífy Islámského státu abú Bakra Bagdádího.

Spojené státy chtějí odměnami motivovat lidi, kteří mohou poskytnout informace, jenž by vedly k dopadení vysoce postavených členů Islámského státu.

Program "Odměny za spravedlnost" funguje už 31 let. Za tu dobu bylo vyplaceno 124 milionů dolarů 80 lidem, jejichž informace se ukázaly jako klíčové.

Organizace IS ovládá rozsáhlé oblasti na severu Iráku a na severu a východě Sýrie. V posledních měsících se přihlásila k řadě teroristických činů spáchaných po celém světě, naposledy k nedělní střelbě na ostrahu výstavy karikatur proroka Mohameda v americkém Texasu.

Jestli teroristická organizace za činy, k nimž se hlásí, skutečně stojí nebo je chce pouze propagandisticky využít, není však vždy zcela jasné.

Milan Slezák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme