Západ se dohodl s Íránem na omezení jaderného programu

Írán a světové mocnosti dosáhly na jednání ve Vídni dohody ohledně íránského jaderného programu. V pondělí vypršel další prodloužený termín, do kterého měla být dohoda dojednána, a jednání pak pokračovala i po půlnoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr zahraničí John Kerry (druhý zleva) na jednání ministrů zahraničí a delegací v hotelu ve Vídni

Americký ministr zahraničí John Kerry (druhý zleva) na jednání ministrů zahraničí a delegací v hotelu ve Vídni | Zdroj: Reuters

„Veškerá těžká práce se vyplatila a uzavřeli jsme dohodu. Bůh žehnej našemu lidu,“ řekl agentuře Reuters íránský diplomat, který si přál zůstat v anonymitě.

Dosažení dohody oznámili ve Vídni íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf a šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Světové mocnosti prosadili možnost obnovení sankcí během 65 dní v případě, že Írán nebude dohodu plnit.

Írán zpřístupní inspektorům OSN všechna svá jaderná zařízení. Jejich inspekce s vyhodnocení mají být hotové do konce roku, až poté nastane uvolňování sankcí.

Reakce Íránu a světa

„Dnešní rozhodnutí se netýká jen íránského jaderného programu, jde tu o mnohem víc. Je to rozhodnutí, které otvírá novou kapitolu mezinárodních vztahů,“ řekla Mogheriniová.

Íránský prezident Hasan Rúhání řekl, že zbytečná krize, jak nazval konfrontaci se Západem posledních 12 let, byla konečně vyřešena. Přiznal, že sankce negativně ovlivňují každodenní život Íránců.

Jako obrovskou chybu historických rozměrů naopak označil dohodu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Svět podle něj před íránským režimem kapituloval.

Přinejmenším reformní část hlavně mladých Íránců dohodu vítá. Na sociálních sítích ji mnozí přirovnávají k pádu berlínské zdi.

Reformně orientované deníky například vykreslují íránského ministra zahraničí, který vedl jednání, jakožto íránského hrdinu.

Zároveň ale varují, že Zarífovo úsilí mohou časem zmařit konzervativní kruhy v Íránu, jejichž zájmy dohoda narušuje.

Ekonomický přínos dohody bude velký

Současné kolo jednaní USA, Británie, Francie, Rusko, Čína a Německo s Íránem v rakouské metropoli trvá už třetí týden.

Konečný dokument měl být podle původního harmonogramu hotov už do 30. června, postupně byl ale termín prodlužován až na pondělí. Ani tento termín ale nakonec nebyl dodržen.

Ekonomický přínos bude pro Írán i pro země, které chtějí s Íránem obchodovat, po uzavření dohody obrovský.

Pochopitelně ale hrozí nebezpečí, že se k moci v Íránu nebo například v USA dostane jiná vládní koalice, u které nebude tak silná vůle dohody dodržovat.

Implementace dohod by měla proběhnout až v první polovině příštího roku, čímž by mělo dojít k omezení jaderného programu ze strany Íránu a následné uvolňování ekonomických sankcí ze strany OSN.

ČTK, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme