Londýn odmítl udělit kritikovi čínské vlády Aj Wej-wejovi půlroční vízum

Londýn odmítl udělit světoznámému čínskému umělci a disidentovi Aj Wej-wejovi víza potřebná k půlročnímu pobytu ve Velké Británii. Vstup do země mu povolil pouze na několik týdnů. Imigrační úřad tvrdí, že 57letý Číňan ve své žádosti zamlčel předchozí problémy se zákonem. Aj Wej-wej ovšem namítá, že nikdy nebyl oficiálně obžalován ani odsouzen, jen zadržen a vyslýchán.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský umělec a disident Aj Wej-wej dorazil do Mnichova

Čínský umělec a disident Aj Wej-wej dorazil do Mnichova | Zdroj: Reuters

Podle středečního písemného rozhodnutí imigračního úřadu, které dnes zveřejnil deník The Guardian, smí Aj Wej-wej pobývat v Británii jen od 9. do 29. září. V té době by měl umělec zahájit výstavu v londýnské Královské akademii.

Aj Wej-wej obvinil britské úřady, že se otáčejí zády k bojovníkům za lidská práva. Podle některých názorů jde totiž ze strany Londýna jen o záminku, aby kritik Pekingu nepobýval v zemi ve stejné době, kdy tam bude na státní návštěvě čínský prezident Si Ťin-pching.

Přehrát

00:00 / 00:00

Londýn odmítl udělit kritikovi čínské vlády Aj Wej-wejovi půlroční vízum. O tématu mluvil sinolog Štěpán Pavlík

„Toto se vyloučit nedá. Na druhou stranu, když se člověk podívá na vlastní podmínky, které k udělení šestiměsíčního víza do Británie jsou, tak tam jsou kromě vysloveně odsouzení za nějaký kriminální čin požadovány i takové informace jako různé vysoké pokuty, i třeba za rychlou jízdu,“ říká sinolog Štěpán Pavlík.

„Takže z toho se dá soudit, že se možná jednalo jenom o neobratné vyjádření úředníka, který tím chtěl naznačit, že Aj Wej-wej měl ve své žádosti uvést problémy s neplacením daně, které proti němu tímto způsobem byly v Číně vymáhány,“ uvažuje.

Britské úřady každopádně trvají na tom, že Aj Wej-wej byl „prokazatelně“ odsouzen čínskými úřady. Může být prý rád, že dostal „zcela výjimečně“ 20denní vízum na září.

Umělec odcestoval do Německa

Čínské úřady minulý týden vrátily Aj Wej-wejovi po čtyřech letech pas. Nejznámější současný čínský umělec krátce poté zažádal o víza pro Německo a Británii. V těchto zemích již v minulosti vystavoval.

Velmi rychle obdržel německé vízum, a to na čtyři roky s možností více vstupů. Dnes proto odletěl z Číny s německou leteckou společností Lufthansa.

Aj Wej-wej je otevřeným kritikem porušování lidských práv v Číně. Strávil 12 let ve Spojených státech, ale v roce 1993 se vrátil do Číny. Roku 2011 byl zatčen pro údajné daňové podvody a téměř tři měsíce vězněn, prý bez formálního obvinění. Tehdy mu úřady zabavily pas a dostal také pokutu 15 milionů jüanů (asi 58 milionů korun).

Jeho výtvarné instalace se vystavují po celém světě. Letos na podzim by se jeho kompozice, která připomíná ničivé zemětřesení v čínské provincii S'-čchuan z roku 2008, mohla spolu s dalšími díly objevit v Královské akademii umění v Londýně.

Umělec tehdy v souvislosti s přírodní katastrofou kritizoval čínskou vládu za nekvalitní stavebnictví. Materiálem pro jeho novou kompozici byly zkroucené ocelové tyče z budov poškozených otřesy půdy.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme