U Réunionu vzbudily pozornost další 'trosky'. Zřejmě však nejsou z letadla

Na pobřeží francouzského ostrova Réunion vzbudil pozornost další předmět připomínající část letadla. Podle malajsijského představitele zodpovědného za civilní letectví to však byl jen domácí žebřík.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Břehy ostrova Réunion. Na tomto místě se našly první trosky z letadla, možná ze ztraceného letu MH370

Břehy ostrova Réunion. Na tomto místě se našly první trosky z letadla, možná ze ztraceného letu MH370 | Zdroj: Reuters

„Přečetl jsem si v médiích o tom, že nový úlomek byl součástí dveří. Ale u expertů na letectví a u odborníků v terénu na ostrově jsem si ověřil, že to byl jen domácí žebřík,“ citovala malajsijského představitele Azharuddina Abdula Rahmana agentura AP.

Zprávy mluvily o objektu objeveném poblíž ostrovní metropole Saint Denis. Údajné dveře na sobě měly blíže neurčené nápisy.

Předmět vzbudil pozornost, protože se na Réunionu před časem našla jiná část letadla – dvoumetrový úlomek křídla.

Malajsijský ministr dopravy potvrdil, že pochází ze stejného typu letadla jako stroj z pohřešovaného letu MH370. Vztlaková klapka je teď v rukou expertů ve francouzském městě Tolouse.

Podle britského listu The Daily Telegraph obyvatelé ostrova nalezli údajné dveře už před třemi měsíci. Nález si však spojili s pohřešovaným letadlem až teď.

Agentura AFP píše, že na ostrově vypukla „honba za pokladem“ v podobě možných úlomků z MH370. Své nálezy lidé ukazují četníkům na plážích či rovnou odnášejí na policejní strážnice, ale zatím se žádný další úlomek objevit nepodařilo.

S Jihorovníkovým proudem?

Boeing 777 zmizel loni v březnu. Startoval z Kuala Lumpuru a mířil do Pekingu. Réunion leží východně od Madagaskaru, tedy tisíce kilometrů od plánované trasy, podle některých teorií se však letadlo mohlo odchýlit z kurzu a vydat se nad Indický oceán.

Pak by podle oceánologa a geologa Zdeňka Kukala nebylo tak divné, že se trosky objevily u Madagaskaru.

„Dřív se předpokládalo – i podle posledních stop toho letadla – že padlo na hladinu někde u severozápadního pobřeží Austrálie,“ připomněl Kukal. „Odtamtud se pohybuje takzvaný Jihorovníkový proud, který teče směr na ten Réunion, Mauritius, Madagaskar,“ dodal.

Průměrná rychlost proudu je prý 30 až 40 centimetrů za sekundu.

„Takže když to trochu propočítáme, tak za ten rok a pár měsíců se mohly ty předměty, které se do něj dostaly někde u Austrálie, dostat klidně až k tomu Réunionu,“ poznamenal Kukal.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme