Pád ruského letadla na Sinaji možná způsobila bomba. Britové ruší lety z Egypta

Na palubě ruského letadla, které se o víkendu zřítilo v Egyptě, byla možná bomba. K už dříve uvažované, ale zároveň odmítané verzi se nyní na základě informací od tajných služeb přiklánějí Američané a Britové. Spojené království už z toho důvodu zrušilo všechny příchozí a odchozí lety na lince z Velké Británie do egyptského Šarm aš-Šajchu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo pádu ruského letadla nad Sinajským poloostrovem

Místo pádu ruského letadla nad Sinajským poloostrovem | Zdroj: ČTK

S informací o možném teroristickém útoku přišla jako první televize CNN, která se při tom odvolávala na zdroje z amerických tajných služeb.

Je prý možné, že bombu umístil do letadla někdo z egyptského letištního personálu. Podle CNN americké úřady hodnotí tamní bezpečnost jako velmi nedbalou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pádu ruského letadla na Sinaji mluvili redaktorka Pavlína Nečásková a zpravodaj ČRo v Rusku Martin Dorazín

Britská vláda kvůli možným rizikům zrušila všechny lety mezi Spojeným královstvím ostrovy a Šarm aš-Šajchem.

„Na základě získaných informací je velmi pravděpodobné, že pád ruského letadla nad Sinajským poloostrovem způsobila výbušnina na palubě. Na základě našeho doporučení proto do Šarm aš-Šajchu neodletí žádní britští turisté,“ oznámil britský ministr zahraničí Philip Hammond.

BBC odhadla, že v egyptském letovisku nyní tráví dovolenou asi dvě tisícovky Britů.

Spoje do a z Británie podle prohlášení z Downing Street nepoletí, dokud letiště v Šarm aš-Šajchu neprověří tým. Jak dlouho to může trvat, zatím není jasné. Zákaz platí do odvolání.

Co se týká českých úřadů, diplomacie žádné speciální varování v této souvislosti nevydala. Letadla přes egyptskou oblast však začaly odklánět některé aerolinky hned krátce po tragédii. Z preventivních důvodů trasu změnil Travelservice, Lufthansa, Air France nebo Emirates.

Už dříve i egyptští vyšetřovatelé dospěli k závěru, že za pádem letounu je výbuch. Přičítali ho však závadě na motoru, nikoli teroristickému útoku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pádu ruského letadla v Egyptě a nových zprávách, které se k tématu objevily, mluvil komentátor ČRo Milan Slezák

Když se krátce po neštěstí k zodpovědnosti přihlásila na sociálních sítích skupina z Islámského státu, označil to egyptský prezident za snahu o propagaci džihádistického uskupení.

Nová britská opatření Egypt odsoudil jako předčasná. Podle egyptského ministra zahraničí Sámiha Šukrího mohou poškodit egyptský turistický průmysl.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Pěskov v souvislosti s informacemi CNN varoval před unáhlenými závěry a nejmenovanými zdroji a doporučil počkat na zprávu ruského Mezistátního leteckého výboru.

Rusové analyzují černé skříňky z letadel a také pokračují v hledání trosek stroje. Jejich pátrací operace v sinajské poušti by měla skončit do dnešního večera.

Pro Rusy zatím dál přicházejí v úvahu všechny možnosti, zatím nejvíc se však přiklánějí k možnosti, že šlo o výbuch motoru nebo jinou technickou závadu.

Ruská společnost Kogalymavia, která havarované letadlo provozovala, zastavila lety airbusů, dokud neukončí jejich kontrolu.

Na Sinaji se zřítilo ruské letadlo s 224 lidmi na palubě | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme