EU vytvořila svěřenský fond pro Afriku, dá do něj téměř dvě miliardy eur

Africké země mají možnost získat finanční pomoc na zvládání příčin migrace z nového fondu Evropské unie. Vznik „Nouzového svěřenského fondu EU pro Afriku“ dnes na maltském summitu o migraci podepsali lídři evropských zemí. Evropská komise na rozvojové a ekologické projekty, které mají omezit odliv lidí z afrických zemí, vyčlenila v přepočtu přes 48 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vedoucí představitelé EU a jejich protějšky z Afriky na summitu k migraci na Maltě

Vedoucí představitelé EU a jejich protějšky z Afriky na summitu k migraci na Maltě | Zdroj: Reuters

„Dnes jsme udělali další krok kupředu. Tento svěřenský fond pro Afriku, který jsme vytvořili v rekordně krátké době, je jasným důkazem toho, že EU je odhodlána rychle reagovat na obrovské problémy, kterým tento region nyní čelí,“ uvedl předseda EK Jean-Claude Juncker.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lídři EU a Afriky jednali na Maltě o migrační krizi. Závěry summitu shrnul zpravodaj Vojtěch Berger

Úspěch fondu podle něj závisí na spolupráci s dalšími evropskými zeměmi i partnerskými státy v Africe. „S jejichž pomocí řešíme prvotní příčiny nelegální migrace, podporujeme ekonomiku a prosazujeme rovnost příležitostí, bezpečnost a rozvoj,“ dodal.

Ve svěřenském fondu pro Afriku je k dispozici 1,8 miliardy eur. Další peníze poskytnou členské státy osmadvacítky i jiné evropské země.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by efektivní využití peněz z fondu mohl kontrolovat i jeden český zástupce, nebo společný zástupce visegrádské čtyřky.

Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko do fondu přispějí celkem 3 miliony eur a společně taky o tři stovky navýší počet expertů a úředníků do Agentury pro ochranu vnějších hranic EU Frontex a do Evropského podpůrného azylového úřadu.

Evropské státy zároveň po afrických zemích požadují větší ochotu při přebírání svých občanů, kteří v Evropě nedostanou azyl.

„Hodně se mluvilo a mladé generaci, o mladých lidech, kteří z Afriky odcházejí, protože tam nemají práci, perspektivu. To je samozřejmě odpovědnost afrických vlád,“ zmínil Sobotka.

Německá kancléřka Angela Merkelová dodala, že čím víc se povede utlumit nelegální migraci z Afriky, tím víc se otevírá cest pro migraci legální.

Unie by mohla zmírnit cestovní a vízové podmínky africkým byznysmenům nebo politikům. Snížit by se měly taky platby za převody peněz z EU do Afriky. Klíčové body plánu chce Evropská unie prosadit do konce příštího roku.

Lídři EU se na summitu také dohodli, že do konce listopadu uspořádají společný summit s Tureckem. Země osmadvacítky a Evropská komise také Turecku v letech 2016 a 2017 na pomoc se zvládáním uprchlické krize poskytnou tři miliardy eur.

Švédsko zavedlo hraniční kontroly. A vyzývá země EU, aby více pomáhaly s uprchlíky

Číst článek

Švédsko ode dneška obnovilo kontroly na hranicích kvůli lepšímu přehledu o přicházejících migrantech. Německo zase oznámilo, že zpřísňuje svou azylovou politiku a začne po několika měsích opět dodržovat dohody. Syrské uprchlíky proto bude vracet do zemí, kde poprvé překročili hranice EU. Německé ministerstvo vnitra podle médií také připustilo, že nezná počet běženců v registračních centrech.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme