USA nikdy neuznají ruskou anexi Krymu, řekl Biden v ukrajinském parlamentu

Spojené státy nikdy neuznají ruskou anexi Krymu. Před poslanci ukrajinského parlamentu to dnes řekl americký viceprezident Joe Biden, podle nějž dnes Rusko „okupuje suverénní ukrajinské území“.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký viceprezident Joe Biden při projevu v ukrajinském parlamentu

Americký viceprezident Joe Biden při projevu v ukrajinském parlamentu | Zdroj: Reuters

„Spojené státy nikdy neuznají ruský pokus anektovat Krym,“ uvedl americký viceprezident, který si za to od ukrajinských poslanců vysloužil aplaus.

Podle Bidena budou USA a Evropská unie pokračovat v tlaku na Rusko. Sankce – zavedené kvůli anexi Krymu i roli Ruska v konfliktu na východě Ukrajiny – prý neodvolají, dokud Moskva nesplní beze zbytku své závazky.

„I když ve snížení napětí bylo dosaženo jistého pokroku, sankce nelze zrušit, dokud Rusko zcela nesplní své závazky vyplývající z minských mírových dohod,“ uvedl Biden, podle nějž Moskva dál přesouvá do Donbasu svá vojska, bandity a zahraniční žoldnéře.

Biden přiletěl na Ukrajinu už včera. Ukrajině slíbil novou finanční pomoc ve výši necelých pěti miliard korun a mluvil také o potřebě reforem a vymýcení korupce. Kromě konkrétní pomoci však má jeho návštěva i symbolický rozměr – tedy že USA na Ukrajinu nezapomínají.

Bidenově návštěvě na Ukrajině se věnují i ruská média. Ta amerického viceprezidenta zkritizovala za to, že se v souvislosti s Krymem nezmínil také o referendu, které ruské anexi poloostrova předcházelo.

V kontroverzním plebiscitu z loňského března, vyhlášeném proruskou krymskou samosprávou a konaném pod dohledem ozbrojených ruských „zelených mužíčků“, většina rozhodla o připojení Krymu k Rusku.

Ukrajina – stejně jako západní státy – referendum i anexi od začátku odmítají.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme