V Rusku zkrachovaly dvě třetiny CK. Kvůli sankcím i zákazu cest do Egypta a Turecka

Právě končící rok byl mimořádně těžký pro ruské cestovní kanceláře orientované na turistiku do zahraničí. Jejich počet poklesl o 69 procent. Mezi hlavní příčiny patří zákaz cestovat do Egypta a Turecka, sankce proti ruské ekonomice a slabý rubl. Podnikání v turismu patří v současném Rusku k nejohroženějším.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské cestovní kanceláře nemohou nabízet zájezdy do Egypta a Turecka

Ruské cestovní kanceláře nemohou nabízet zájezdy do Egypta a Turecka | Zdroj: Reuters

Cestovních kanceláří, které se zabývají zahraniční turistikou, bylo ještě na začátku letošního roku téměř 2100, zatímco teď jich zůstává 650. A jak se zdá, nejde o konečná čísla.

„Je to nepříjemné zejména pro specializované kanceláře, které se orientovaly na Egypt a Turecko, protože tam je výpadek skoro stoprocentní,“ říká komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruské cestovní kanceláře orientované na turistiku do zahraničí krachují. O hlavních důvodech mluví komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Rusko začátkem listopadu pozastavilo z bezpečnostních důvodů veškeré lety do Egypta. Reagovalo na katastrofu ruského Airbusu A321, který letěl 31. října z egyptského letoviska do Petrohradu, ale zřítil se na Sinajském poloostrově. Neštěstí nepřežil nikdo z 224 lidí, kteří byli na palubě.

Cestovní kanceláře nabízely místo Egypta Turecko. Pouze ale do začátku prosince, od kdy měly ruské charterové společnosti zakázáno létat i tam. Rusové tak nemohou pobývat ve dvou nejoblíbenějších přímořských destinacích.

V případě Turecka jde o politický důvod – spor o sestřelený bombardér Su-24. Ankara tvrdí, že ruský letoun narušil turecký vzdušný prostor, zatímco Moskva to popírá.

Turismu ublížily i západní sankce proti ruské ekonomice a slabý rubl. Cena za barel ropy se na světových trzích v tuto chvíli pohybuje okolo 40 dolarů.

Pohled na ruské Soči od Černého moře | Foto: licence Public Domain, volné dílo Ojj! 600

Někteří Rusové využívají služeb států sdružených ve Společenství nezávislých států.

„Nabízí se zejména Bělorusko, do Minsku je to asi tisíc kilometrů. Nebo cestovat na vlastní pěst. V každém případě to nijak neřeší problémy ruských cestovních kanceláří orientovaných na zahraničí," popisuje Dvořák.

Ruská vláda doporučuje cestovním kancelářím podnikat zájezdy po Rusku. Odhaduje se, že letos stoupnou zájezdy po domácích destinacích o 25 procent.

Místo do Turecka a Egypta k Černému moři, radí ruští politici občanům

Číst článek

Méně ruských turistů míří i do České republiky. Jejich počet letos ve druhém čtvrtletí oproti loňsku poklesl o více než třetinu.

Rusové tak obsadili až pátou příčku, překonali je třeba i Poláci. Měnová krize v Rusku ceny zájezdů do Česka zdvojnásobila. Zatímco loni stál týden pobytu v Česku kolem 30 tisíc rublů (asi 17,5 tisíce korun), dnes přijde jednoho turistu cesta na zhruba 60 tisíc rublů.

Hoteliéři už proto vymýšlejí různé plány, jak ruské turisty do Česka přilákat. Například jim nabízejí až 40procentní sezonní slevy na pobytové balíčky.

Libor Dvořák, Tomáš Bystrý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme