Obama vyzývá ke zrychlení a zintenzivnění boje proti Islámskému státu

Proti Islámskému státu je třeba bojovat rychleji a efektivněji. S tímto poselstvím vystoupil ve Washingtonu po schůzce bezpečnostní rady státu prezident Barack Obama. Strategie podle něj nicméně už teď přináší výsledky. Extremisté přišli o řadu území, která nedávno kontrolovali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama po schůzce v Pentagonu: IS čelí dosud nejtěžším zásahům, ztrácí území

Barack Obama po schůzce v Pentagonu: IS čelí dosud nejtěžším zásahům, ztrácí území | Zdroj: Reuters

Barack Obama zmínil 9000 leteckých úderů, které americké letecké síly dosud provedly na území, které ovládá takzvaný islámský stát.

Řekl, že toto extremistické hnutí ztratilo jen v Iráku 40 procent území, které mělo pod kontrolou. V Sýrii se ho podařilo vytlačit z pohraničních oblastí s Tureckem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projev prezidenta Obamy v Pentagonu sledovala zpravodajka ČRo v USA Lenka Kabrhelová

Obama vyjmenoval řadu příslušníků Islámského státu, včetně britského občana známého pod přezdívkou Džihádista John, které americké síly v regionu zabily.

Na druhou stranu americký prezident připustil, že je třeba dělat mnohem víc. Kampaň musí podle něj nabrat na síle a také na rychlosti.

Nejbližší americké kroky budou především diplomatické. Obama oznámil, že na Blízký východ vysílá ministra obrany Ashtona Cartera. Na cestách je také ministr zahraničí John Kerry. Ten bude v úterý jednat v Moskvě o možnostech, jak ukončit v Sýrii občanskou válku, což je krok, který je nezbytný k zastavení dalšího postupu Islámského státu.

Obamovu strategii protiteroristického boje podle průzkumů zveřejněných po nedávném teroristickém útoku v kalifornském San Bernardinu považuje za úspěšnou jen zhruba třetina Američanů.

Obama se proto podle agentury AP vypravil do Pentagonu, aby předsedal zasedání Národní bezpečnostní rady a ujistil veřejnost o americké aktivitě v oblasti působení IS, kterou Pentagon zvýšil po útocích v Paříži a Kalifornii.

Lenka Kabrhelová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme