WHO řeší krizový stav kvůli viru zika, jeho vyhlášení pomohlo zastavit ebolu

Ve švýcarské Ženevě zasedá krizový výbor Světové zdravotnické organizace (WHO). Skupina dvou desítek expertů posuzuje, jestli je šíření viru zika nebezpečím jen pro určitý region, nebo by měla WHO vyhlásit takzvaný mezinárodní krizový stav.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Virus zika přenáší komár druhu Aedes aegypti

Virus zika přenáší komár druhu Aedes aegypti | Zdroj: Reuters

Světová zdravotnická organizace by vyhlášením krizového stavu označila virus zika za vážnou globální hrozbu a umožnilo by jí to spustit celosvětovou akci proti jeho šíření. Mohla by na boj proti viru uvolnit víc peněz a zapojit laboratoře po celém světě do hledání léku.

Naposledy WHO vyhlásila mezinárodní krizový stav v srpnu 2014 a to v souvislosti s epidemií viru ebola v západní Africe.

V tomto případě vedlo vyhlášení krizového stavu k tomu, že státy začaly ve velkém posílat do postižených oblastí léky, zdravotnické vybavení a lékaře. Epidemii eboly se tak podařilo postupně vymýtit.

Virus zika se ale od eboly výrazně liší, takže odborníci předpokládají, že i případná mezinárodní reakce na něj bude odlišná.

Profesor Peter Piot, který se mimo jiné podílel na objevu viru ebola, nicméně předpokládá, že výbor doporučí šéfce WHO mezinárodní krizový stav vyhlásit.

„Světová zdravotnická organizace selhala při reakci na vypuknutí epidemie eboly v západní Africe, trvalo jí pět měsíců, než ebolu prohlásila globální hrozbou, jsem přesvědčený, že tentokrát WHO zareaguje rychle a krizový stav vyhlásí,“ řekl k tomu ve vysílání BBC.

Výsledek jednání krizového výboru WHO bude znám nejdříve zítra.

PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Číst článek

Virus zika | Foto: Český rozhlas

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme