Měli bychom uznat anexi Krymu, pokud to zlepší vztahy s Moskvou, řekl Trump

Podle republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa by USA měly uznat ruskou anexi Krymu. Uchazeč o prezidentské křeslo by byl pro, pokud by to vedlo k lepším vztahům s Moskvou a vzájemné spolupráci obou mocností v boji proti Islámskému státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle Trumpa by měl také Washington přihlížet k referendu, ve kterém obyvatelé Krymu krátce po anexi souhlasili s připojením k ruské federaci.

"Podle toho, co jsem slyšel, by lidé na Krymu náleželi raději Rusku než Ukrajině. K tomu také musíme přihlížet," uvedl prezidentský kandidát v rozhovoru pro televizi ABC.

Donald Trump vzápětí zároveň popřel, že by měl dobrý vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, se kterým se prý nikdy osobně nesetkal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Trumpa by uznání anexe Krymu mohlo zlepšit vztah Spojených států a Ruska

Rusko anektovalo Krymský poloostrov v únoru 2014. Obyvatelé této části Ukrajiny se později téhož roku v referendu vyslovili pro spojení s Ruskem.

Téměř 97 procent hlasujících hlasovalo pro připojení. Evropská unie a některé další země ale navzdory výsledkům uvalily kvůli anexi Krymu na Rusko sankce.

Trump dále uvedl, že co se týče Ukrajiny, tak se jedná o jeden velký nepořádek. Ten podle něj vznikl za Obamovy administrativy kvůli jejím silným vazbám na NATO.

Proti Trumpovým slovům ostře vystoupil ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Ten výroky republikánského kandidáta označil za nestydaté. Také dodal, že Trump je nebezpečný člověk, který může ohrozit demokratické svobody ve Spojených státech i zbytku světa.

ČRo, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme