Turecký důstojník žádá o azyl v USA. Po službě v misi NATO nechce zpět do vlasti

Spojené státy dostaly žádost o azyl od tureckého důstojníka. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na americké představitele. Voják v Americe působil při misi Severoatlantické aliance a turecká vláda ho nyní povolala zpět do vlasti. Důstojník ale návrat domů odmítá. Jde o první takový případ od červencového pokusu o vojenský převrat v Turecku. Po něm turecká vláda pokračuje v čistkách v armádě, policii i justici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

NATO

NATO | Zdroj: Reuters

Případ zatím neznámého důstojníka může ještě zvýšit napětí mezi Spojenými státy a Tureckem, které je pro Washington důležitým spojencem.

Země už spolu vyjednávají o vydání duchovního Fethullaha Gülena, který žije v americkém azylu a kterého turecká vláda viní z organizování červencového neúspěšného puče. Spojené státy zatím Gülena vydat odmítají. Duchovní jakoukoliv vinu odmítá.

Oba případy by mohli zástupci Ankary a Washingtonu projednat ještě v tomto týdnu. Podle tureckých médií přijede do Turecka delegace amerického ministerstva spravedlnosti.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme