Čína a USA oznámily ratifikaci klimatické dohody z Paříže, má zpomalit oteplování planety

Čína a Spojené státy oznámily přijetí mezinárodní dohody o klimatických změnách, která byla koncem loňského roku sjednána v Paříži a která má zpomalit oteplování planety a zmírnit jeho důsledky. Generální tajemník OSN uspořádá v New Yorku slavnostní ratifikaci dokumentu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidenti Číny a USA oznámili přijetí mezinárodní dohody o klimatických změnách

Prezidenti Číny a USA oznámili přijetí mezinárodní dohody o klimatických změnách | Zdroj: Reuters

Dohoda o boji proti klimatickým změnám, kterou se podařilo uzavřít loni v prosinci během konference v Paříži, vstoupí v platnost, až ji ratifikuje nejméně 55 zemí, na které připadá nejméně 55 procent globálních emisí skleníkových plynů.

Až 40procentní podíl na světových emisích mají Čína a USA. Čínský parlament dohodu ratifikoval dnes, den před zahájením summitu skupiny zemí G20 v čínském městě Chang-čou. O něco později přijetí mezinárodní klimatické dohody z Paříže oznámily také Spojené státy.

Před tím dohodu podle agentury Reuters ratifikovalo 23 zemí, jejichž souhrnný podíl na emisích však činí jen zhruba 1,1 procenta.

Za zhruba 80 procent globálních emisí skleníkových plynů je zodpovědná skupina G20. Na Čínu připadá více než pětina emisí, na Spojené státy téměř 18 procent a na Rusko 7,5 procenta, píše agentura Reuters.

Dlouhodobým cílem pařížské klimatické dohody, která má nahradit tzv . Kjótský protokol , je udržení růstu globální teploty pod dva stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou s tím, že země budou usilovat o omezení na 1,5 stupně Celsia .

Základním cílem pařížské dohody je udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně. Text rovněž vyzývá státy, aby usilovaly o co nejrychlejší globální snížení emisí skleníkových plynů.

Zatímco většina státníků považuje dokument za silný, kritici mu vyčítají třeba to, že nestanoví pevné a závazné termíny pro omezování emisí. Někteří vědci tvrdí, že slíbené závazky jednotlivých zemí ke zmíněnému teplotnímu cíli nepostačí.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme