Ruská stíhačka se přiblížila na 3 metry k americkému letounu. Pilot na to měl právo, tvrdí Moskva

Stíhací ruský přepadový letoun Su-27 se nad Černým mořem nebezpečně přiblížil k americkému hlídkovému letadlu P-8. Agentuře Reuters to oznámily zdroje z Pentagonu. Rusko incident potvrdilo a uvedlo, že ruský stroj jednal v souladu se zásadami mezinárodního práva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sovětský stíhací letoun Suchoj Su-27

Sovětský stíhací letoun Suchoj Su-27 | Foto: Wikipedia Commons

Podle Pentagonu se ruské letadlo přiblížilo k americkému letounu na vzdálenost pouhých tří metrů, což je „nebezpečné a neprofesionální“, uvedlo americké ministerstvo obrany.

Moskva tvrdí, že americký letoun měl vypnutý odpovídač, který je nutný k identifikaci letadla. Incident trval asi 19 minut.

K zatím poslední podobné události došlo v dubnu, kdy dva ruské bojové letouny simulovaly útočné manévry v blízkosti amerického raketového křižníku operujícího v Baltském moři.

Podle mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova jednal ruský stroj v „přísném souladu“ s mezinárodním právem. Americký špionážní letoun se podle něj dvakrát pokoušel přiblížit ke státní hranici Ruska a letěl s vypnutým odpovídačem. Po manévru ruského stíhače se americké letadlo vzdálilo, řekl mluvčí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme