Mikoláš: Jaderný arzenál KLDR roste světu před očima. A svět je bezzubý

Jaderný program totalitní KLDR udělal v posledních letech velký krok vpřed - a mezinárodní společenství je bezbranné, míní bývalý východoasijský zpravodaj ČRo Robert Mikoláš. Klíčovou roli podle něj může sehrát Čína, dosavadní spojenec a sponzor severokorejského režimu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlasatelka severokorejské státní televize KRT oznamuje úspěšný jaderný test.

Hlasatelka severokorejské státní televize KRT oznamuje úspěšný jaderný test. | Zdroj: Reuters

Severní­ Korea provedla svůj první­ atomový test už před deseti lety, jak od té doby pokročila ve vývoji jaderných zbraní­?

Severní Korea od doby, kdy v roce 2006 provedla svou první jadernou zkoušku, kterou tehdy šokovala doslova celý svět a především Jižní Koreu a Spojené státy, udělala skutečně velký pokrok, a to i ve vývoji raket. Vzpomeňme, jak se jí mnozí experti i státní představitelé téměř posmívali a dlouho tvrdili, že KLDR minimálně není schopná vyvinout technologie, díky kterým by mohla vyrobit jadernou hlavici.

To se ale po pouhých deseti letech mění a teď už Pchjongjang otevřeně tvrdí, že je schopen umístit jadernou hlavici na raketu středního doletu, kterou mimochodem KLDR vyzkoušela před několika málo dny, toto pondělí, dokonce v době konání summitu G20 v Číně. A nejnovější jaderný test, který mimochodem může být silnější než atomová puma v Hirošimě, je toho jen důkazem. Navíc Kimův režim tvrdí, že letos v lednu provedl i zkoušku miniaturizované vodíkové bomby...

Obama: KLDR ponese následky. Kvůli dalšímu jadernému testu zasedne Rada bezpečnosti OSN

Číst článek

Výroba nukleárních zbraní je finančně a technologicky velmi náročná. Jak je možné, že takto izolovaná a hospodářsky nerozvinutá země je schopná budovat jaderný arzenál?

Na jedné straně díky ekonomické pomoci hlavního severokorejského spojence - Číny. Ta udržuje Kimův režim při životě. Pchjongjang navíc získává milionové částky z ilegálního prodeje, ať už drog, které pašuje do východoasisjkých zemí či Austrálie, nebo falešných bankovek, což naposledy dělalo hitlerovské Německo. Vydatný zdroj představuje i prodej raket, hazard, ale také síť vládních restaurací fungujících po celém světě...

Mezinárodní sankce se tak v případě Severní Koreje míjejí účinkem?

Přesně tak. KLDR provedla první atomovou zkoušku před deseti lety a od té doby OSN vyhlašuje nové a nové sankce, takže dnes už prakticky není na koho a na co je uvalit. Mezinárodní společenství je tak zcela bezzubé, přestože mu prakticky denně před očima roste jaderný arzenál, který je navíc v rukou totalitních šílenců schopných v případě, že budou ohroženi a zatlačeni, jak se říká, do kouta, je použít, jen aby zničili a zabili co nejvíc nepřátel.

Vše tedy záleží na Číně, proto pokud Peking skutečně nezastaví ekonomickou a technologickou pomoc a nebude dodržovat sankce, tak prakticky neexistuje síla, která by Severní Koreu zastavila.

Severni Korea (KLDR) - jaderný program | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme