Drony, spolupráce zpravodajců. Zeman chce v projevu v OSN mluvit hlavně o boji s terorismem

Český prezident Miloš Zeman dnes v OSN představí své plány boje proti terorismu. Jeho projev k účastníkům Valného shromáždění bude podle něj navazovat na loňské vystoupení, tentokrát však chce být Zeman konkrétnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český prezident Miloš Zeman a generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Český prezident Miloš Zeman a generální tajemník OSN Pan Ki-mun | Zdroj: ČTK

Mezinárodní terorismus a boj proti němu patří podle prezidenta Zemana k nejtíživějším tématům dneška. Členské země OSN chce proto vyzvat ke koordinovanému postupu proti hnutí Islámský stát.

„Před několika lety islámský terorismus zachvátil přibližně šest zemí, dnes je to 35 zemí. Co chcete víc jako argument, že tato rakovina metastázuje,“ vypočítával Zeman před českými novináři.

Součástí konkrétnějších návrhů má být třeba přijetí mezinárodní konvence, vytvoření mezinárodních jednotek a také návrh, jak nejlépe teroristické skupiny zasáhnout.

Zeman v této souvislosti zmínil návrh „jednoho francouzského autora“, který prý zhruba odpovídá tomu, co česká hlava státu říkala před rokem. V návrhu mají být zmíněny třeba operace na udržení míru, využití dronů, spolupráce tajných služeb nebo speciální bojové jednotky.

„Já budu mluvit o tom, že máme útočit na logistická centra teroristů a nikoli na jejich pozemní jednotky,“ poznamenal prezident.

O vytvoření mezinárodních jednotek prý Zeman znovu mluvil během krátké schůzky i s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem.

Migrace i Sýrie

Hlavním tématem letošního Valného shromáždění OSN je uprchlická krize.

Jednalo se o ní už před začátkem schůze. V pondělí přijaly členské státy OSN deklaraci slibující koordinovanější a lidštější přístup k uprchlíkům a migrantům. Generální tajemník OSN označil dokument za přelomový, zaznívají však i skeptické hlasy, že deklarace není právně závazná a také že spíš než konkrétní plán je to „dohoda, že se dohodneme“.

Trochu jasnější obrysy měly sliby, které zazněly na druhém summitu, který na úterý svolal americký prezident Barack Obama.

Barack Obama na Valném shromáždění OSN v New Yorku | Foto: Reuters

Schůzky se zúčastnilo na 50 zemí a organizací, které se aktivně podílejí na řešení uprchlické krize. Mimochodem Česká republika mezi nimi nebyla.

Zhruba desítka zemí slíbila, že umožní přesídlení 360 tisícům uprchlíků. To zní sice povzbudivě, je to však stále jen zlomek potřebných. Na světě je v pohybu zhruba 65 milionů migrantů, milion jich je podle úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v urgentní nouzi.

Zásadním tématem shromáždění je také aktuální dění v Sýrii, kde v pondělí došlo k útoku na humanitární konvoj.

Washington viní z útoku Rusko. Americké zpravodajské služby uvedly, že na humanitární konvoj nedaleko syrského Aleppa podle jejich informací zaútočily dvě stíhačky ruské výroby. Rusko tento závěr kategoricky odmítá a tvrdí, že to nebyly stroje ruské armády, ani stroje syrské armády, na jejíž straně Moskva stojí. Na vině jsou prý povstalci.

Diplomaté se v této přetahované snaží zachránit z příměří, které mezi válčícími stranami po dohodě Ruska a USA dočasně vládlo, co se dá.

Dnes se tématem bude zabývat Rada bezpečnosti OSN.

Lenka Kabrhelová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme