Vyšetřeme ruské a syrské nálety jako válečné zločiny, nabádá Kerry

Ruské a syrské nálety by se podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho měly vyšetřit jako možné válečné zločiny. Šéf americké diplomacie zároveň řekl, že při včerejším útoku syrské vládní armády na další nemocnici zemřelo 20 lidí a 100 dalších utrpělo zranění. Rusko-syrské spojenectví v pátek posílila ratifikace smlouvy, která ruskému letectvu dává právo na trvalou leteckou základnu na syrském území.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spojené státy jsou plně vázány ustanovením článku 5, zjistil partnery v NATO americký ministr zahraničí John Kerry

Spojené státy jsou plně vázány ustanovením článku 5, zjistil partnery v NATO americký ministr zahraničí John Kerry | Zdroj: Reuters

Režim prezidenta Bašára Asada společně se svými spojenci minulý měsíc zahájil ofenzívu proti povstalecké části Aleppa. Od té doby tam zemřely stovky lidí. Západ syrskou a ruskou armádu viní z útoků na civilní cíle. Damašek i Moskva ale tato obvinění odmítají a tvrdí, že bojují proti teroristům.

Moskva a Damašek podle Kerryho světu dluží vysvětlení, proč pokračují v úderech na nemocnice, zdravotnická zařízení a ženy i děti.

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura ve čtvrtek varoval před zničením východního Aleppa. Povstalecká část severosyrského města podle něj může být zničená do konce roku, pokud bude pokračovat vládní ofenzíva podporovaná Ruskem. Mistura zároveň vyzval ozbrojence z bývalé Fronty Nusra, aby povstaleckou část města opustili.

Rusové můžou trvale využívat základnu na letišti Hmímím

Ruský parlament schválil dohodu, která Kremlu dává právo na trvalou leteckou základnu na syrském území. Pro ratifikaci rusko-syrské smlouvy podle agentury Interfax hlasovali všichni poslanci státní dumy.

Dům poblíž syrského Aleppa, který se zřítil po údajně ruském náletu | Foto: Reuters

Náměstek ministra obrany Nikolaj Pankov při odůvodnění dokumentu informoval, že Damašek dává ruskému letectvu právo trvale využívat základnu na letišti Hmímím v pobřežní syrské provincii Latákíja. Moskva v této lokalitě už od loňského roku udržuje řadu bojových letounů.

Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme