Americká vláda obvinila Rusko z hackerských útoků na Demokratickou stranu a další cíle

Společné prohlášení ministerstva vnitřní bezpečnosti a ředitele zpravodajských služeb tvrdí, že nedávné kyberútoky na stranu Hillary Clintonové mohli posvětit jenom nejvýše postavení ruští úředníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hacker (ilustrační foto)

Hacker (ilustrační foto) | Foto: Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International

Zpravodajská komunita v USA je přesvědčena, že nedávné kybernetické útoky na americké občany a instituce, včetně politických organizací USA, inspirovala ruská vláda. Stojí to ve společném prohlášení ministerstva vnitřní bezpečnosti a ředitele zpravodajských služeb Spojených států Jamese Clappera.

Ruští hackeři zaútočili na americké seznamy voličů. FBI varuje před manipulací

Číst článek

"Vzhledem k rozsahu těchto kroků jsme přesvědčeni, že jedině nejvýše postavení ruští činitelé mohli takové aktivity schválit," uvádí se v dokumentu, který vyšel v pátek.

Počátkem září vyšetřovatelé FBI oznámili, že hackeři v minulých měsících vykradli e-mailové schránky představitelů Demokratické strany. Z korespondence, kterou následně zveřejnil server WikiLeaks, vyplynulo, že vedení demokratů dávalo ve stranických primárkách přednost nynější kandidátce na prezidentku Hillary Clintonové před jejím soupeřem Berniem Sandersem. Odhalení vyvolalo v USA skandál.

Už v srpnu americká média uvedla, že terčem hackerského útoku se stali i republikáni. Útočníci podle médií umístili škodlivý software do počítačů pracovníků kampaně republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa.

Osmnáct amerických států koncem září požádalo federální ministerstvo vnitřní bezpečnosti o pomoc při zajištění volebních systémů proti kybernetickému útoku. Kromě FBI incident vyšetřovala i Národní agentura pro bezpečnost (NSA).

Bílý dům dosud Moskvu za hackerské útoky nekritizoval, i když z pokusů o ovlivnění amerických prezidentských voleb obvinila Rusko skupina vlivných amerických kongresmanů. Rusko se k žádným podobným aktivitám nehlásí a podíl na nich odmítá.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme