Americký raketový štít nás ohrožuje, tvrdí Rusko a Čína. 'Připravujeme protiopatření'

Protiraketový štít umístěný v Evropě má podle ruského generála Poznichira jeho zemi ohrožovat, stejně tak Čínu. Obě velmoci už proto podnikly protiopatření, které zatím nespecifikovaly. USA i NATO obvinění odmítají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejméně dvě rakety odpálené z pásma Gazy směřující na Tel-Aviv byly ve středu sestřeleny izraelským obranným systémem

Nejméně dvě rakety odpálené z pásma Gazy směřující na Tel-Aviv byly ve středu sestřeleny izraelským obranným systémem | Zdroj: Reuters

Generál Viktor Poznichir z ruského generálního štábu obvinil americké ministerstvo obrany, že vyvíjí protiraketový štít, aby Spojené státy mohly zasadit případný jaderný úder jako první. Rusko proto bude spolupracovat s Čínou v úsilí odvrátit tuto hrozbu.

O jeho slovech s odvoláním na prohlášení ruského generálního štábu informovala řada světových médií, mimo jiné například americká televizní stanice Fox News.

„Protiraketový štít výrazně narušuje rovnováhu útočných zbraní, " řekl generál Poznichir. „To umožňuje plánování účinnějšího preventivního úderu. Ruští vojenští experti jsou proto přesvědčeni, že Spojené státy usilují o získání schopnosti beztrestně zasáhnout raketami kteroukoliv oblast na světě, včetně Ruska a Číny,“ dodal ruský generál na středeční bezpečnostní konferenci v Číně.

Washington podle něj počítá s tím, že zasadí první odzbrojující úder. Potom pomocí protiraketového štítu sestřelí všechny zbývající rakety nepřítele vyslané v rámci odvetného úderu. Rusko a Čína přijaly v reakci na americký protiraketový systém protiopatření, jejich povahu ale blíže nespecifikovaly.

Podle ruského generála ze sebe země hostící části amerického systému udělaly „rukojmí nevypočitatelných amerických činů“.

Vedení Severoatlantické aliance i Bílý dům na svou obranu zdůrazňují, že má systém sloužit obraně evropských států proti hrozbám z Blízkého východu nebo Severní Koreje, nikoliv proti Rusku.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme