IS nahání do Mosulu civilisty jako živé štíty. Irák odmítl tureckou nabídku pomoci

Irák odmítl nabídku Turecka na účast v mosulské operaci. Bitva proti samozvanému Islámskému státu v Mosulu je podle Abádího záležitost Iráčanů. Irácké jednotky jsou nyní zhruba 5 kilometrů před branami města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někteří civilisté se vrací do svých domovmů, jiné používá IS jako živé štíty

Někteří civilisté se vrací do svých domovmů, jiné používá IS jako živé štíty | Zdroj: Reuters

„Vím, že Turci se na operaci chtějí podílet, my jim děkujeme, ale Iráčané to zvládnou sami," oznámil irácký premiér Hajdar Abádí při neplánované návštěvě amerického ministra obrany Ashtona Cartera v Bagdádu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan naznačil, že se jeho země s iráckým odmítnutím smíří. Součástí mezinárodní letecké koalice ale zřejmě zůstane.

Islámský stát ztratil v posledních 18 měsících třetinu svých bojovníků

Číst článek

Mezitím pokračují boje v blízkosti Mosulu. „Teď se nacházíme v centru města Bartella, poblíž Kostela Panny Marie. Oblast byla s pomocí boží vyčištěna od Islámského státu. Ve druhé fázi teď budeme prohlížet dům po domu a hledat schované džihádisty," ukazuje irácký plukovník Mušták Madžíd.

Právě na křesťanskou oblast se soustředil dnešní útok armády proti Islámskému státu. Z mnohých vesnic ale džihádisté vyhnali už tisíce lidí přímo do Mosulu. Podle OSN je ve městě používají jako živé štíty.

Jiné vesnice ale už dobyla armáda a kurdská pešmerga: „Vracím se domů. Irácké síly oblast zabezpečily a my jim chceme poděkovat," říká jeden z navrátilců.

Džihádisté zapálili chemičku

Bojů za osvobození Mosulu od takzvaného Islámského státu, se účastní irácké bezpečnostní síly a kurdští pešmergové. Podle nich jsou irácké jednotky zhruba 5 kilometrů před branami města.

Asi tisíc lidí ošetřili v iráckých nemocnicích poté, co se nadýchali toxického dýmu ze zapálené chemičky. Nedaleko Mosulu ji podpálili džihádisté. Podle lékařů nebezpečné výpary nikoho nezabily, irácký generál přitom už dřív řekl, že kouř zabil nejméně dva civilisty z okolních vesnic.

Dýchacích potíží se obávají i zástupci americké armády. Její vojáci, kteří v oblasti operují, nosí preventivně plynové masky.

Štěpán Macháček, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme