Polky budou opět demonstrovat za rovnoprávnost. Bojíme se na ulici i u gynekologa, říkají

Po protestech proti úplnému zákazu potratů chtějí Polky protestovat dál za větší rovnoprávnost. Neočekává se ale, že by druhá vlna protestů získala stejnou podporu veřejnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na transparentech stojí „Neuč matku děti rodit", „Moje volba" či „Moje věc"

Na transparentech stojí „Neuč matku děti rodit", „Moje volba" či „Moje věc" | Foto: Filip Harzer | Zdroj: Český rozhlas

Ženy v Polsku vyjdou znovu do ulic tamních měst. Novou vlnu protestů proti plánovanému zákazu potratů odstartovaly už v neděli v centru Varšavy.

„Bojíme se na ulici, bojíme se v práci, bojíme se doma i ve škole. A v poslední době se nejvíc bojíme v nemocnici a u gynekologa. Proto žádáme změny,“ říká jedna z organizátorek Agata Czarnacká.

Berlín, New York nebo Dillí: polské ženy protestující proti zákazu potratů podpořili lidé z celého světa

Číst článek

Polský Sejm před několika týdny po rozsáhlých protestech napříč zemí odmítl zákaz potratů. Polkám ale vadí i současná pravidla pro potraty, která platí od devadesátých let a jsou vedle Irska nejpřísnější v Evropě.

Žádají toho ale víc. Podle protestujících aktivistek mají ženy v Polsku horší postavení než ženy jinde v Evropě. Proto budou sbírat podpisy pod jedenáctibodovou petici, kterou chtějí předat zákonodárcům.

Veřejnost je lhostejná

Černé pondělí: polské ženy protestovaly proti zákonu o interrupci. Černobílým vydáním je podpořila Gazeta Wyborcza

Číst článek

Ve Varšavě se v neděli podle policie sešlo několik stovek protestujících. Podle organizátorek bylo demonstrantů asi 2500. Vzhledem k velikosti polské metropole, která je skoro o polovinu větší než Praha, to není velké číslo.

V pondělí mají ženy demonstrovat a stávkovat v desítkách dalších měst. Zatím ale nevypadá, že by protesty byly tak rozsáhlé jako před třemi týdny, kdy se bojovalo o to, jestli totální zákaz potratů projde parlamentem.

Polská veřejnost je k aktuálním protestům spíš lhostejná. Práva žen a homosexuálů zajímají spíš lidí ve velkých městech, na venkově lidi trápí nejvíc ekonomické problémy.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme