Tajná nahrávka: Mayová v květnu v soukromém projevu varovala před brexitem

Britská první ministryně Theresa Mayová v květnu ostře varovala před dopady brexitu. Vyplývá to z uniklé nahrávky jejího květnového soukromého projevu pro bankovní společnost Goldman Sachs, kterou získal deník The Guardian. Její postoj měsíc před referendem o setrvání země v unii tak podle deníku kontrastuje s nedávnými výroky před konzervativní stranou, kdy Mayová řekla, že je důležitější omezit volný pohyb lidí z unie před společným evropským trhem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Theresa Mayová se stala novou premiérkou Velké Británie

Theresa Mayová se stala novou premiérkou Velké Británie | Zdroj: Reuters

Theresa Mayová v nahrávce bankéře z Goldman Sachs soukromě varovala, že po odchodu Británie z osmadvacítky by zahraniční firmy mohly odejít ze Spojeného království na jiné trhy.

„Myslím, že ekonomické argumenty mluví jasně. Být součástí pětisetmilionového obchodního bloku je pro nás zásadní,“ řekla na nahrávce Mayová.

Na sjezdu konzervativní strany v Birminghamu zkraje měsíce ale uvedla, že před společným evropským trhem upřednostní omezení volného pohybu lidí z unie.

Nahrávka zároveň zachycuje Mayovou, jak říká, že pro bezpečí Británie bude nejlepší v unii zůstat. Jako výhody osmadvacítky uvedla nástroje jako evropský zatykač nebo sdílení informací mezi policií.

„Rozhodně existují věci, které můžeme dělat jako členové Evropské unie a které nás myslím udrží ve větším bezpečí,“ vysvětlila tehdy.

Uniklá nahrávka by mohla být pro premiérku nepříjemností. Čelí totiž kritice, že dostatečně nepodpořila svého předchůdce Davida Camerona v kampani proti brexitu.

Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme