'Tak už zmlkni.' Horkokrevný iberoamerický summit a Venezuela jako sud střelného prachu

Může král okřiknout prezidenta slovy: „Tak už zmlkni?“ Může, a dokonce na schůzce hlav států a v přímém přenosu. Podobně horkokrevný projev by se mohl opakovat i nyní na iberoamerickém summitu, kde se setkávají hlavy států Latinské Ameriky.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Venezuelský prezident Nicolás Maduro | Zdroj: Reuters

Horká půda a bouřlivá atmosféra možná bude v neděli při setkání hlav států Latinské Ameriky, Španělska a Portugalska.

Na iberoamerickém summitu v kolumbijské Cartageně se možná bude probírat situace ve Venezuele, která je takovým sudem střelného prachu.

Pokusy o převrat

Nejen že Venezuela je země, kde se často nedá sehnat základní zboží, ale také se tam opozice a vláda vzájemně obviňují z pokusů o převrat a kdykoli tam mohou vypuknout násilnosti či zasáhnout armáda.

Krvavé protesty ve Venezuele: mrtvý policista, postřelení demonstranti a desítky zadržených oponentů režimu

Číst článek

Venezuelané na hranicích teď už například chodí v desítkách tisíc nakupovat do sousední Kolumbie. Na severu Brazílie zase hlásí, že tam imigranti z Venezuely dělají problémy, například obsazují neobývané domy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Iberoamerický summit a Venezuela

Prezidenti ostatních zemí kontinentu už nechtějí nečinně přihlížet. Mezi některými z nich dřív panovala taková politika mlčení a nevměšování se do venezuelské situace, zvlášť v době, kdy vládla ve většině zemí kontinentu levice.

Na něj se v neděli v Cartageně pravděpodobně obrátí peruánský prezident Pedro Pablo Kuczynski. Možná se do něj přímo nepustí, ale už na Valném shromáždění OSN řekl, že ochrana lidských práv Venezuelanů má přednost před zásadou nevměšování.

Ovšem kvůli angažmá například kolumbijských exprezidentů nebo španělských politiků byly jisté rozbroje, vždy to od venezuelských socialistů schytali, ať už to byl dnes už zesnulý bývalý prezident Hugo Chávez nebo jeho nástupce Nicolás Maduro.

Hugo Chavez s plynovou bombou | Foto: Office of the President of Venezuela

"Zmlkni už!"

Na iberoamerickém summitu v roce 2007 navíc okřikl španělský král venezuelského prezidenta, aby už zmlknul. Bylo to právě kvůli angažmá španělského expremiéra Aznara, Hugo Chávez tehdy stále rušil a vstupoval do projevů a Juan Carlos I. ho tak trochu jako učitel žáka napomenul.

Ovšem dnes už je španělským králem jeho syn Felipe VI., ten je mladší a není jisté, jestli by se k něčemu takovému odhodlal.

I současný venezuelský prezident Maduro bývá na summitech velmi lidově řečeno krotčejší než před davy svých příznivců.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme