Začala velká bitva o Rakka, další baštu Islámského státu

Arabsko-kurdské síly v Sýrii, které mají podporu západních spojenců v čele s USA, v neděli zahájily ofenzivu na město Rakka, které je jednou z hlavních bašt Islámského státu. Sdělilo to vedení opozičních Demokratických sil Sýrie (SDF), které v Sýrii bojují proti džihádistům i vládním jednotkám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrské jednotky vedené Kurdy útočí u města Rakka

Syrské jednotky vedené Kurdy útočí u města Rakka | Zdroj: Reuters

„Velká bitva za osvobození města Rakka a jeho provincie začala," řekla podle zahraničních agentur novinářům mluvčí SDF.

Rakka je v rukou IS dva a půl roku. Oznámení o ofenzivě přišlo v době, kdy v Iráku útočí provládní síly za pomoci koalice v čele s USA proti další baště džihádistů, městu Mosul.

Páteří SDF jsou kurdské milice YPG, které sousední Turecko považuje za teroristickou organizaci.

Francie předtím vyzvala mezinárodní koalici, aby ofenzívu na džihádisty v syrském městě Rakka zahájila. A to již za nyní probíhajícího útoku na bojovníky IS v iráckém Mosulu, řekl francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian.

„Myslím, že je to potřeba," řekl ministr k útoku na Rakku ministr. Ofenziva by se neměla odkládat, protože bitva o Mosul bude složitá a dlouhá, ozbrojenci IS se tam totiž ukrývají za civilní obyvatelstvo, dodal.

Francie je druhým největším přispěvatelem do působení koalice, která především leteckým bombardováním pozic islamistů pomáhá místním pozemním silám vytlačovat IS z míst, která v posledních letech obsadil.

Brzký útok na Rakku předvídal nedávno také americký ministr obrany Ash Carter. „Máme v úmyslu tam jít brzy se silami, které jsou toho schopny a které mohou město Rakka obklíčit a dobýt. Jednáme o tom s Tureckem, které by později mohlo převzít nějakou roli," řekl ve čtvrtek ministr.

Zástupci Demokratických sil Sýrie (SDF) ohlásily ofenzívu proti Islámskému státu na tiskové konferenci nedaleko města Rakka | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme