Zátah na teroristy v Německu. Islamisté přišli o vůdce a náboráře

Německé policii se podle médií povedl velký úlovek. Zatkla pět islamistů podezřelých z napojení na takzvaný Islámský stát. Podle informací několika sdělovacích prostředků je mezi nimi 32letý Iráčan abú Valá, kterého úřady už několik let považují za ústřední postavu islamistů v Německu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci takzvaného Islámského státu

Bojovníci takzvaného Islámského státu | Foto: flickr.com, CC BY 2.0, Day Donaldson

Po několikaměsíčním vyšetřování zatkla policie na příkaz prokuratury podezřelé v úterý brzy ráno, napsala agentura DPA. Pětici pozatýkali v Dolním Sasku a v Severním Porýní-Vestfálsku na základě obvinění z podpory teroristické skupiny. Dva ze zadržených byli již posláni do vyšetřovací vazby, o vazbě zbylých tří rozhodne soudce ve středu.

Dvaatřicetiletý Iráčan abú Valá je úřady už několik let považován za ústřední postavu islamistů v Německu.

Teroristé chtějí navodit atmosféru strachu. Podobnou metodu používá i Trump, říká psycholog Zimbardo

Číst článek

K zadržení měla velkým dílem přispět výpověď jedné osoby, která se vrátila od Islámského státu do Německa, tvrdí televizní stanice NDR a WDR a list Süddeutsche Zeitung. Pět zadržených mužů je podezřelých také z náboru dobrovolníků pro IS.

Spolkové státní zastupitelství zahájilo vyšetřování proti Iráčanovi a jeho pomocníkům už loni na podzim. Byli důvodně podezřelí, že v Dolním Sasku a v Severním Porýní-Vestfáslku verbovali do takzvané svaté války (džihádu) mladé muslimy. Také jim logisticky a finančně pomáhali vycestovat z Německa.

Přímé pátrání ale začalo až letos v srpnu. V rámci vyšetřování policisté prohledávali mnoho objektů, včetně mešity v severoněmeckém Hildesheimu. Ta je podle agentury DPA považována za nejvýznamnější místo setkávání salafistů - islámských fundamentalistů - v Německu.

Podle generální prokuratury zadržená pětice vybudovala v Německu salafisticko-džihádistickou skupinu, v jejímž čele stál Iráčan Abdal Azíz Abdalláh, známý též jako abú Valá. Dalšími zadrženými jsou turecký státní příslušník Hasan C. (50), šestatřicetiletý Boban S., který má německé a srbské občanství, Němec Mahmoud O. (27) a Kamerunec Ahmed F. Y. (26).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme